Svet poljoprivrede Prodavnica

Uzdignute leje ili direktna sadnja u zemlju – šta je bolje?

Uzdignute lejeFoto:Pixabay

Ukoliko razmatrate uvođenje noviteta u vašoj bašti ill započinjete novi vrt, možda se pitate da li bilo korisnije da napravite uzdignute leje ili da jednostavno sadite biljke direktno u baštensku zemlju. Kako biste rešili ovu dilemu, neophodno je da znate prednosti i mane oba načina uzgoja povrća.

Za bašte koje imaju siromašna, stenovita ili peskovita zemljišta puno je koristi od uzdignutih leja. Umesto da se troši vreme i novac, te ulaže dodatni napor kako bi se regenerisalo davno zapušteno tlo, značajno je jeftinije podignuti leje.

Kod bašti koje imaju zdravu zemlju bogatu hranljivim sastojcima s puno mikrobiološkog života, direktna sadnja u zemlju može da bude lakši put, jer samo treba dodati male količine đubriva između sezona.

Kao što je to slučaj sa većinom velikih poduhvata, izbor između podignutih leja i sadnje direktno u baštensku zemlju nije lak, a pre konačne odluke treba uzeti u obzir više faktora. Zato smo sastavili listu prednosti i nedostataka obe opcije kako biste mogli lakše da donesete odluku.

Prednosti uzdignutih leja

 • Ako bašta pati zbog nekvalitetne zemlje, podizanje uzdignutih leja može da bude jednostavno rešenje, jer baštovanima omogućava priliku da stvore novo, plodno i zdravo tlo koje je odmah spremno za upotrebu. Sa druge strane, regeneracija siromašnog zemljišta može da traje godinama.
 • Izdignute leje stvaraju povišeno stanište koje se brže zagreva u proleće, što omogućava baštovanima da ranije poseju ili rasade svoje biljke i daje im značajnu prednost u sezoni rasta biljaka.
 • Na njima mogu da se uzgajaju gotove sve vrste biljaka: povrće, voće, cveće, začinsko bilje, grmlje, čak i manje drveće.
 • One mogu da drže određene štetočine dalje od vaših biljaka, a takođe sprečavaju da zemlja postane previše zbijena jer se po njima ne gazi. Pored toga, uzdignute leje seku put štetnim mikroorganizmima da dođu do biljaka, a koji se prenose po bašti na vašoj obući.
 • Baštenski radovi na uzdignutim lejama su mnogo laški. Ovde se manje opterećuju leđa i kolena baštovana, jer je obrađivanje lakše s obzirom da su leje podignute na određenu visinu.
 • Ukoliko se dobro održavaju i malčiraju, uklanjanje korova postaje redak posao.
 • I na kraju: ukoliko su napravljene kako treba, uzdignute leje mogu jako lepo estetski da izgledaju. Ivice od drveta, kamena, cigle ili nekog drugog materijala mogu da budu lep dodatak baštenskom ambijentu.

Nedostaci uzdignutih leja

 • Ulaganje u uzdignute leje može da bude skup poduhvat. Ako se odlučite za visokokvalitetne drvene ili kamene okvire, to može biti prilično skupo. Za formiranje novog vrta potrebna je nabavka komposta, zemlje, malča, dodataka, mladih biljaka, baštenskog alata i još mnogo toga. Ovi proizvodi možda sami po sebi nisu skupi, ali kada se sve sabere ukupan trošak nije mali.
 • Podignute leje nisu neuništive. Vremenom će se materijali od kojih ste ih konstruisali istrošiti i biće potrebna popravka ili zamena.
 • Ukoliko je zemlja na vašem imanju u lošem stanju i želite da je oživite, pravljenje uzdignutih leja neće pomoći da se posao završi. Na kraju ćete morati da uložite vreme, napor i novac u oživljavanje tla. Podignute leje pomoći će vam u sadašnjosti, ali mogu da budu uzrok odlaganja dugoročnog rešenja.
 • Za biljke s velikim korenovim sistemom, poput voćnih vrsta, uzdignute leje nisu dovoljno duboke. One zapravo mogu da budu posebno štetne za biljke s velikim i složenim korenjem.

Prednost sadnje i uzgoja biljaka u baštenskoj zemlji

 • Sadnja direktno u baštensku zemlju je mnogo jeftinija od pravljenja uzdignutih leja.
 • Ovaj način omogućava više prostora za vrtlara, što je posebno korisno kada se radi na površini nepravilnog oblika.
 • Ukoliko imate bogato, zdravo i dobro drenirano zemljište, nema potrebe da prolazite kroz sve radove na podizanju uzdignutih leja, jer je sadnja direktno u zemllju mnogo lakši poduhvat. Potrebno je samo da dodajte male količine prihrane i da dodate kompost između dve sezone razvoja biljaka.
 • Ukoliko imate nešto veću površinu, možete da koristite malu mehanizaciju i sve alate, što je nemoguće na podignutim lejama, gde se sve radi ručno i sa određenim vrstama alata.

Nedostaci uzgoja biljaka u baštenskoj zemlji

 • Uzgoj biljaka na tradicionalni način je teško za leđa i kolena baštovana. Ova metoda traži dosta savijanja, klečenja, pogrbljenosti, naprezanja i naginjanja. Reč je o dosta prljavom poslu, gde se obično nosi stara i neželjena odeća.
 • Baštenske štetočine i bolesti se prenose zemljom, a i glodari mogu da budu mnogo veći problem, nego kod uzdignutih leja.
 • Uzgoj povrća u baštenskoj zemlji traži mnogo više vode, pa je pravilno navodnjavanje obavezna mera, jer vlaga na većim prostorima brže odlazi.
 • Obnavljanje zemljišta na imanju može da traje godinama. Ukoliko ga treba obnoviti, uzgoj biljaka na siromašnoj zemlji može da bude jako težak i da se pretvori u noćnu moru.
 • I na kraju, prizemna bašta izgleda manje estetski atraktivna u odnosu na dobro organizovan vrt s podignutim lejama.

Izvor: Gardening Channel

Komentari