Napravite dobru računicu: Koliko biljaka treba posaditi po članu porodice?

Napravite dobru računicu: Koliko biljaka treba posaditi po članu porodice?

Svake godine, pre nego što započnemo sadnju, javlja se pitanje koliko je potrebno posaditi biljaka po osobi da bismo mogli da prehranimo porodicu tokom cele godine. Često se dešava da se setimo kako smo prošle godine posadili previše, a pretprošle – premalo. Zato je bitno odgovoriti na pitanje šta je sve potrebno uzeti u obzir prilikom planiranja sadnje kako bi napravili ispravnu računicu?

Planiranje sadnje: Koliko je potrebno biljaka po osobi - © Pixabay

Otežavajuća okolnost kod planiranja sadnje po osobi je to, što je sadnja većim delom subjektivna i uključeno je mnogo faktora. Savete koje donosimo da biste bolje isplanirali svoju baštu su odlična startna pozicija i olakšaće vam planiranje, jer treba samo da ih prilagodite prema vašim potrebama, planovima i veličini bašte.

Faktori koji utiču na planiranje sadnje

Prvo je potrebno razmisliti o nekoliko faktora koji će uticati na pravac planiranja i dati vam početne odgovore na pitanje koje biljke posaditi i koliko je potrebno biljaka po osobi.

Šta moja porodica voli da jede?

Od ovog pitanja zavisi koje ćete biljke posaditi. Možda vaša porodica najviše voli da jede paradajz, a možda tikvice. Ukoliko vaša porodica ne voli beli luk, možda ih nećete saditi uopšte ili ćete, umesto 15-20 komada belog luka po osobi, zasaditi 20 strukova za čitavu porodicu. Ukoliko vaša porodica voli beli luk, preporučujemo da pročitate sve što treba da znate o uzgajanju belog luka.

Planiranje sadnje: Koliko je potrebno biljaka po osobi - © Pixabay

Šta moja porodica jede u velikim količinama?

Obavezno uzmite u obzir koja je omiljena hrana vaše porodice, koje biljke najčešće koristite da biste pripremali hranu.


Koje je starosti svaki član porodice?

Veoma bitno pitanje. Na primer, dete će jesti manje, a tinejdžer će vam pojesti sve što imate u kuhinji. Dakle, prilikom pravljenja plana imajte uvek na umu koliko je star svaki član vaše porodice.

Da li više volimo svežu sezonsku hranu ili volimo i da sačuvamo za kasnije?


Ukoliko planirate da pravite zimnicu od određenog povrća (pogotovo od paradajza i paprike), verovatno ćete želeti da ih posadite više nego što su preporuke, koje su navedene na kraju teksta. Osim toga, važno je da znate šta je isplativije gajiti paradajz ili papriku?

Planiranje sadnje: Koliko je potrebno biljaka po osobi - © Agromedia


Šta mogu uspešno da gajim u svom mestu i/ili u situaciji u kojoj je bašta?

Pitanje podneblja gde se nalazite i koji su klimatski uslovi, te u kakvom je stanju vaša bašta, kakvo je zemljište, itd. će definitivno uticati na odluku koje ćete biljke posaditi.

Koliko je velika bašta?

Sa jedne strane želite da gajite dovoljno biljaka za potrebe svoje porodice, sa druge strane možda to ne bude moguće zbog veličine bašte koju imate. Na primer, 30 repa ili cvekli po osobi će zauzeti mnogo prostora. Možda nemate dovoljno veliku baštu za toliku količinu cvekle, te je potrebno razmotriti koliko vam je važna cvekla (ili neko drugo povrće) i da li je moguće da ga zamenite sa nekim manjim, koje će se uklopiti u veličinu vaše bašte ali i nahraniti vašu porodicu.

Koliko biljaka da posadite po osobi, da bi zadovoljili potrebe svoje porodice?

U nastavku je lista biljaka sa količinama za jednu osobu, dovoljne za godinu dana. Naravno, listu prilagodite prema svojim planovima i sklonostima.

Koliko biljaka treba posaditi po osobi?

Vrsta biljaka

Broj biljaka po osobi

Špargla

10-15

Pasulj

10-15

Repa, cvekla

20-30 

Brokoli

3-5

Kupus

2-4 

Šargarepa

20-30

Karfiol

3-5

Celer

3-5

Кukuruz

15-25 

Кrastavac

3-5

Patlidžan

1-3

Beli luk

15-20

Zelena salata

5-6

Dinja

2-3

Crni luk

15-20

Grašak

10-20

Paprika

3-5

Krompir

15-20

Tikvice

2-3

Paradajz

3-5

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica