Ukoliko ste se odlučili za letnju setvu spanaća ovih 6 stvari trebate znati

Ukoliko ste se odlučili za letnju setvu spanaća ovih 6 stvari trebate znati

Spanać je mnogima jedna od omiljenih povrtarskih kultura. Ako ste se opredelili da ga posejete sada na leto, poslušajte šest ključnih stvari o gajenju te biljke od naše sagovornice dipl. inž. Snežane Stojković Jevtić iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Valjevo.

1. Za gajenje spanaća odgovaraju lakša do srednje teška zemljišta, dobrog kapaciteta za vodu i vazduh. Poželjno je da zemljište ima neutralnu ili slabo kiselu reakciju zemljišta pH 5,5-7,0. Uz to poželjno je da sadržaj humusa bude do 5 posto.

2. Spanać najbrže raste na temperaturi od 18-20 stepeni jer je biljka umerene klime.

Da li se gajenje spanaća isplati?

3. Spanać voli vodu i zalivanje. Ako se ne zaliva listovi svenu i požute. Obavezno je zalivanje posle setve da bi se pospešilo što bolje nicanje semena. Zaliva se i u fazi porasta i formiranja lisne rozete. Zalivanje se obavlja u ranim jutarnjim ili večernjim časovima.

4. U letnjoj setvi spanać se seje u drugoj polovini jula i tokom avgusta. Pošto je tada temperatura obično visoka spanać niče za par dana.

5. U letnjem periodu setve spanaća od sejanja do berbe u uslovima navodnjavanja prođe od 45 do 65 dana. Bere se kada formira lisnu rozetu sa 6-8 razvijenih listova pa sve do pojave cvetonosnog stabla.

6. Kada je letnja setva spanaća u pitanju od bolesti treba obratiti pažnju na plamenjaču kao i na sivu i belu trulež koje se pojavljuju u slučaju prekomernog zalivanja. Od štetočina problem mogu praviti zemljišne štetočine kao i lisne vaši.


BONUS VIDEO – Spanać, karakteristike i gajenje:

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica