Ova povrtarska kultura dala je visok prinos uprkos klimatskim prilikama, plasman na nemačko tržište

Ova povrtarska kultura dala je visok prinos uprkos klimatskim prilikama, plasman na nemačko tržište

U bačkom selu Gospođinci, koje pripada opštini Žabalj, gaje se kornišoni koji se plasiraju na nemačko tržište. Mi smo kontaktirali kompaniju Agro Produkt DSR koja okuplja proizvođače i otkupljuje kornišone koji potom odlaze za Nemačku.

Kornišoni dobro rodili, ali je otežan rad beračima

Agronom Tihomir Salamun iz ove kompanije ističe da su za sada zadovoljni ovogodišnjim kornišonima, jedino se problem u proizvodnji javio u proleće usled hladnog vremena što je rezultiralo kašnjenjem berbe i više od 10 dana.

Toplo leto je nastupilo što je dalo visok prinos. Ipak visoke temperature koje su danima bile zastupljene u našoj zemlji uticale su negativno na učinak berača jer je veoma teško biti i raditi na njivi po takvom vremenu.

[related_post id=“1″]

„Biljka je dobro rađala i dala visok prinos, ali je učinak radne snage bio slabiji. Sa berbom smo počeli 9. juna i ona se završava u septembru. Imamo razne proizvođače kornišona i različiti su termini berbe u zavisnosti od toga kada ga ko poseje. Celokupan rod kornišona ide na nemačko tržište“, rekao je Salamun.

Horizontalna proizvodnja kornišona daje 80 do 140 tona po hektaru

Kada je u pitanju broj proizvođača kornišona od kojih otkupljuju u celoj Srbiji kaže da ih ima bar 100, dok je u samom selu Gospođinci oko 15. U Gospođincima se kornišoni gaje na približno 30 hektara.

„Višegodišnji prinos zavisi od toga da li je proizvodnja na špaliru ili je horizontalna. Kada je u pitanju horizontalna proizvodnja prinos iznosi obično od 80 do 140 tona po hektaru“, istakao je ovaj agronom.

Kaže da pored njega koji je agronom, u njihovom preduzeću imaju osobu i koja se bavi zaštitom bilja te oni daju preporuke poljoprivrednim proizvođačima kada je u pitanju zaštita i prihrana useva.

Takođe, proizvođači imaju na raspolaganju i tehničku podršku ako koriste određenu mehanizaciju za berbu, pomoć oko setve i postavljanja folije, a svakako se kao prednost izdvaja i to što imaju zagarantovanu cenu i otkup svojih proizvoda.

Pratite nas

PODELITE VEST

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

Izdvajamo

Prethodna
Sledeći

Povezane vesti

Najčitanije vesti

×

Prijavite se na newsletter

Saznajte prvi sve aktuelnosti