Ova povrtarska kultura dala je visok prinos uprkos klimatskim prilikama, plasman na nemačko tržište

Ova povrtarska kultura dala je visok prinos uprkos klimatskim prilikama, plasman na nemačko tržište

U bačkom selu Gospođinci, koje pripada opštini Žabalj, gaje se kornišoni koji se plasiraju na nemačko tržište. Mi smo kontaktirali kompaniju Agro Produkt DSR koja okuplja proizvođače i otkupljuje kornišone koji potom odlaze za Nemačku.

Seckani kornišoni Foto:Pixabay

Kornišoni dobro rodili, ali je otežan rad beračima

Agronom Tihomir Salamun iz ove kompanije ističe da su za sada zadovoljni ovogodišnjim kornišonima, jedino se problem u proizvodnji javio u proleće usled hladnog vremena što je rezultiralo kašnjenjem berbe i više od 10 dana.

Toplo leto je nastupilo što je dalo visok prinos. Ipak visoke temperature koje su danima bile zastupljene u našoj zemlji uticale su negativno na učinak berača jer je veoma teško biti i raditi na njivi po takvom vremenu.

„Biljka je dobro rađala i dala visok prinos, ali je učinak radne snage bio slabiji. Sa berbom smo počeli 9. juna i ona se završava u septembru. Imamo razne proizvođače kornišona i različiti su termini berbe u zavisnosti od toga kada ga ko poseje. Celokupan rod kornišona ide na nemačko tržište“, rekao je Salamun.

Horizontalna proizvodnja kornišona daje 80 do 140 tona po hektaru

Kada je u pitanju broj proizvođača kornišona od kojih otkupljuju u celoj Srbiji kaže da ih ima bar 100, dok je u samom selu Gospođinci oko 15. U Gospođincima se kornišoni gaje na približno 30 hektara.

„Višegodišnji prinos zavisi od toga da li je proizvodnja na špaliru ili je horizontalna. Kada je u pitanju horizontalna proizvodnja prinos iznosi obično od 80 do 140 tona po hektaru“, istakao je ovaj agronom.

Kaže da pored njega koji je agronom, u njihovom preduzeću imaju osobu i koja se bavi zaštitom bilja te oni daju preporuke poljoprivrednim proizvođačima kada je u pitanju zaštita i prihrana useva.


Takođe, proizvođači imaju na raspolaganju i tehničku podršku ako koriste određenu mehanizaciju za berbu, pomoć oko setve i postavljanja folije, a svakako se kao prednost izdvaja i to što imaju zagarantovanu cenu i otkup svojih proizvoda.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica