U samo 6 koraka napravite baštu od bala

U samo 6 koraka napravite baštu od bala

Napravite sami svoju baštu, veoma povoljno i jednostavno! Sve što vam je potrebno su, verovali ili ne – slamene bale. Da, dobro ste pročitali! Saznajte kako da uz nekoliko jednostavnih trikova napravite svoju kreativnu baštu iz snova. Priprema je krajnje laka, samo ne zaboravite da je balama potrebno 6-8 sati sunca tokom pripremne faze. U daljem tekstu saznajte i zbog čega…
 

Seno ©Agromedia

 

1. Nabavite slamu
 

Seno na seoskom imanju @ Agromedia

Ukoliko nemate svoju slamu, najbolje bi bilo da je pazarite od lokalnih poljoprivrednika, tako ćete uvek znati njeno poreklo i da je sve organskog porekla. Takođe, vredi znati da je do bala najlakše doći u jesen, konstruisati baštu tokom zime, a zasaditi sadnice ili seme tokom proleća. Naravno, možete je sagraditi kada god to vama odgovara!

 

2. Postavite bale
 

Bale sena ©Agromedia

Pre nego što postavite bale, ispod njih stavite neku staru tkaninu kako biste sprečili da koren biljke izađe van slame. Potom ih poređajte jednu pored druge „rame uz rame“ sa dužom stranicom okrenutom ka gore. Razmaknite malo kanap na balama od sredine ka krajevima, ali ne previše. Time ćete sprečiti gubljenje oblika bala tokom dužeg vremenskog perioda.

 

3. Brinite o vašoj novoj bašti
 

Đubrenje bašte na balama sena ©Agromedia

Dve nedelje pre nego što posadite biljke, potrebno je „skuvati“ sve bale. U prevodu, deset dana zalivanja vodom i dodavanja đubriva.

  • Prvih šest dana dodajte 3 šolje organskog đubriva i vode u svaku balu i tako svaki drugi dan. Voda pomaže da đubrivo prolazi kroz cevčice slame. (Nemojte da vas mnogo brine to što će vas komšije čudno gledati kroz prozor.)
  • Od sedmog do devetog dana potrebno je dodati jednu i po šolju đubriva i vode svakog dana.
  • Desetog dana potrebno je ubaciti fosfor i kalijum (kao zamenu možete koristiti riblje kosti u kombinaciji sa piljevinom od drva).

Ukoliko ubacite prst u balu, trebalo bi da osetite toplotu i vlagu istovremeno. Ukoliko se pojave gljive, nemojte se brinuti, neće naškoditi vašoj bašti. One samo označavaju početak razgradnje slame.

 

4. Posadite!
 

Sadnja na balama sena ©Agromedia

Ako sadite sadnice, koristite lopaticu za razdvajanje slame, iskopajte rupe i dodajte preparat po želji za jačanje korena. Ukoliko koristite seme, napravite rupicu dužine oko 5 cm, potom dodajte malo zemlje i ubacite seme. Kako seme bude klijalo, korenje će rasti nadole u pravcu bale. Za dodatne dekoracije, možete ubaciti na krajevima bala neko sezonsko cveće kako biste upotpunili izgled vaše bašte.

 

5. Pogledajte, nema korova!
 

Korov ©Agromedia

Čestitamo, zbrinuli ste vašu baštu! Nećete imati posla oko nje sve do berbe. Pitate se: „Kako to?“ Pa zato što ste kroz pripremu bala eliminisali korenje i seme trave tako da nećete ni imati posla sa korovom.

 

6. Berba posle berbe

Kada se sezona berbe završi, bale će postati meke, suve i sive, baš kakve i treba da budu! Poređajte ih sve na jednom mestu i ostavite da se razlože tokom zime. Nakon toga će vam ostati savršena podloga za iduću godinu, samo tada nećete kretati od „nule“.

Sadnja na senu ©Agromedia

 

Eto, nadamo se da smo vam pomogli oko izrade vaše savršene bašte. Ukoliko budete pratili ove instrukcije korak po korak, nećete imati poteškoća. Naravno, dali smo vam samo ideju, a na vama je da upotpunite kompletnu strukturu i građu. Podelite sa nama fotografije svoje bašte, a mi ćemo ih sigurno podeliti i sa ostalim čitaocima. Želimo vam mnogo sreće i uspeha!

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.