Trikovi za uspešnu JESENJU SADNJU crnog i belog luka

Trikovi za uspešnu JESENJU SADNJU crnog i belog luka

Sadnja crnog i belog luka: Tajne i trikovi iskusnih baštovana -© Pixabay

Iako se beli i crni luk mogu saditi i kao tradicionalni prolećni usevi, rana jesenja sadnja ima nekoliko prednosti. Kao prvo, ona omogućava da se razvije veća lukovica. Ali, još bolje, prezimljavanje pomaže razvoju boljeg ukusa ove dve kulture.

Zbog toga je jesenja sadnja bolja, a mi vam donosimo nekoliko tajni za uspešan uzgoj ovih povrtarskih kultura.

Sadite na pravi način – u pravo vreme!

Kada sadite jesenji beli i crni luk, važno je da lukovice (čenove) posadite u pravo vreme, a to znači da im omogućite rast od 6 do 8 nedelja pre prvog mraza. To vreme je presudno za oba luka, jer im omogućava da oforme koren za snažan rast u proleće.

Dobra zemlja – odličan usev

Za maksimalan rast presudno je da obe vrste luka imaju plodno i dobro drenirano zemljište. Ovakva zemlja, osim što dopušta da lukovice budu veće, sprečava da trunu u ponekad prevlažnim uslovima kasne jeseni i ranog proleća.

Pre nego što se počne sa sadnjom belog ili crnog luka, potrebno je dodati obilne količine komposta na dno svake brazde gde će se izvršiti sadnja. Kompost će da osigura hranljive materije i poboljšaće drenažu zemlje.

Sadnja crnog i belog luka: Tajne i trikovi iskusnih baštovana -©Agromedia

Kako bi se ovo postiglo, prvo iskopajte brazdu, a zatim dodajte nekoliko centimetara komposta na dno rova. Zatim, posadite lukovice/čenove u kompost. To omogućava da seme bude okruženo hranljivim materijama koje daju život dok niče i raste.

Beli luk možete da sadite i malo bliže od takozvanog standarda, jer ta blizina ne samo da će da vam uštedeti prostor, već će da pomogne da se korov svede na minimum.

Potapanje luka pre sadnje

Jedna od najboljih stvari koje možete da uradite za vaš crni i beli luk, to je da ih potopite pre sadnje. Ovo će omogućiti lukovicama (čenovima) da upiju vlagu pre nego što ih stavite u zemlju, a bez vlage one jednostavno neće početi da klijaju.


U zavisnosti koju količinu luka sadite, odaberite veličinu kofe, napunite je vodom i noć pre sadnje ubacite sadni matrijal. Obavezno koristite netretiranu vodu, jer možete da nasete štetu lukovima.

Ovaj jednostavan zadatak može da ubrza nicanje za nedelju dana i više.

Malčiranje luka

Možda najveća tajna uspešnoj uzgoja belog i crnog luka je malčiranje. Ne samo da pomaže u zaštiti useva tokom zime, već zadržava i rast konkuretnog korova.


Nakon sadnje, stavite tanak sloj malča od slame. Kada se usev pojavi nanesite dodatni sloj malča pre početka zime.

Ova tehnika će da pomogne da se svaki od useva zaštiti od oštrih zimskih temperatura i vetrova.


Izvor: Old world garden farms

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica