Pravilna setva graška – Evo zašto je jesen najbolje vreme za to

Pravilna setva graška – Evo zašto je jesen najbolje vreme za to

Saveti za uspešnu sadnju graška u jesen-©Pixabay

Većina baštovana grašak seje u proleće, ali ova biljka je, takođe, pogodna za jesenju sadnju, koja je zapravo i bolja, jer grašak preferira hladnije vreme. Postoji nekoliko trikova koji pomažu klijanju semena za sorte koje imaju posebno tvrdu ovojnicu semena, a donosimo vam i par saveta oko uzgoja ove povrtarske kulture.

Da bi seme proklijalo, ovojnice treba da pukne u vlažnom tlu kako bi mogli da se razviju koren i izdanak. Možete da pomognete ovom procesu na nekoliko načina.

Prvi način je da potopite seme preko noći u toploj vodi kako bi omekšalo. Dodatno, možete da poprskate seme prirodnim preparatom na bazi morskih algi, a u cilju stimulisanja klijanja i pospešivanja jačeg rasta.

Drugi način je da oštrim nožem napravite plitak rez na omotaču nasuprot „okca”, pazeći da ne oštetite seme ispod njega.

Zatim, napunite kontejnere kompostom i zalivajte ih, dajući kompostu vreme da se ocedi pre sadnje semena. Proverite da li je seme prekriveno otprilike centimetrom do dva komposta, zatim blago utabajte kompost i ponovo zalijte.

Ukoliko seme sadite direktno u zemlju, dubina sadnje je 2-3 cm.

Seme će da klija samo ako je temperatura zemlje oko 15 stepeni, pa je zato sigurnije da ga sadite u kontejnere i negujete rasad. U zavisnosti od vremenskih uslova, možda ćete morati da ga držite nekoliko dana u zatvorenom prostoru da bi seme počelo da klija.

Ukoliko nastupi mraz prekrijte kontejnere zaštitom, čak i ako je reč o pucketavoj foliji, kako bi zadržali toplotu. Kada se pojave mlade sadnice, kontejnere premestite u plastenik ili zaštićeno mesto blizu zida ili ograde. Ovo će ih sprečiti da prebrzo rastu u visinu, a podstaći će snažan rast korena i bočnih izdanaka.

Zavisno od vremena, za sadnju u zemlju sadnice graška biće spremne u martu, ali čak i ako vaš jesenji grašak ne uđe u zemlju do aprila, i dalje će biti mnogo jači nego bilo koji grašak tek posejan u proleće.


Saveti za uspešnu sadnju graška u jesen-© Pixabay

Biljke prijatelji graška

Izbegavajte da sadite uz grašak beli i crni luk, vlašac, praziluk. Ove biljke imaju tendenciju da se nadmeću i da zaustavljaju rast biljaka. Grašak dobro raste ako je posađen uz krastavac, šargarepu, rotkvicu, krompir i repu.

Plodored za grašak

Da biste maksimalno iskoristili slobodan azot u tlu nakon uzgoja graška, posadite lisnato zelje ili paradajz, papriku, čili papričice, patlidžan i krompir.


Čuvanje semena graška

Ukoliko ste posadili organsko seme, da biste uštedeli novac i besplatno uzgajali grašak sledeće sezone, dozvolite da se mahune osuše na biljci dok ne postanu smeđe i lomljive. Druga opcija je da ih otkinete od osnove i obesite da se osuše.

Izvor: Express


E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica