Šta posaditi na 5 ari? Kornišon donosi zaradu i sa male njive

Šta posaditi na 5 ari? Kornišon donosi zaradu i sa male njive

Šta posaditi na 5 ari: Kornišon donosi zaradu i sa male njive - © Pixabay

Kako bi iskoristili obradivo zemljište u svom domaćinstvu, a ujedno dopunili kućni budžet, Vuletići iz Donje Grabovice nadomak Valjeva odlučili su se za plantažno gajenje krastavca kornišona. Jednu od važnih povrtarskih kultura, bez koje zimnica ne može da se zamisli, ova petočlana porodica odlučila je da ove godine gaji na površini od pet ari.

U pitanju je probna proizvodnja, priča Stefan Vuletić, a na ideju da baš gaje kornišone došli su nakon porodičnog razgovora i pošto su se informisali o samim uslovima gajenja ove vrste krastavaca. Već za iduću sezonu planiraju proširenje plantaže na nekih 50 ari.

„Ova proizvodnja nas je privukla jer nije teško gajiti krastavac, na toj površini može da se postigne zadovoljavajući prinos, kornišon uz redovno zalivanje praktično raste preko noći i svaki dan se bere. U odnosu na neku drugu proizvodnju može brže da se dođe do novca i svakodnevno stiže za prodaju“, priča nam Vuletić.

Šta posaditi na 5 ari: Kornišon donosi zaradu i sa male njive - © D.Davidović/Agromedia

Kako sam kaže, ovo im je dodatni prihod, jer su svi zaposleni, a pošto na porodičnom domaćinstvu u Donjoj Grabovici imaju i obradive zemlje odlučili su se da ga iskoriste i da vide šta će da bude.

Isplativosti ima bez obzira što se radi o manjoj površini, samo je bitno sve odratiti kako treba i tada čovek može da se nada da će nešto da zaradi“, kaže Vuletić.

Kornišon gaje u špaliru odnosno uz oslonac, na otvorenom polju. U nabavku semena, sistema za navodnjavanje kap po kap, kolje, mreže za špalirsku proizvodnju povrća, mineralna đubriva uložili su oko 50.000 dinara. Očekuju da će se ulaganja već u ovoj godini isplatiti, a za narednu im kažu jedino ostaje da kupe seme, jer sve ostalo može da posluži u narednih nekoliko sezona.

Šta posaditi na 5 ari: Kornišon donosi zaradu i sa male njive - © D.Davidović/Agromedia

Očekujemo prinos od 2.000 do 2.500 kilograma. To je zadovoljavajući rod, jer smo primenili sve potrebne agrotehničke mere, tečno mineralno đubrivo dodavali smo zajedno sa vodom kroz sistem za navodnjavanje. Ovog leta bilo je smene kiše i sunca pa smo morali da ga zaštitimo protiv pojave bolesti“, navodi Stefan Vuletić.


Naš sagovornik kaže da je i trenutna cena od 120 dinara za kilogram zadovoljavajuća i da mogu da pokriju troškove ulaganja, ali i da se zaradi. Za kupce ne brinu, jer i sa prvim ubranim količinama bilo je dosta narudžbina.

Šta posaditi na 5 ari: Kornišon donosi zaradu i sa male njive - © D.Davidović/Agromedia

Prodaju  se manje količine od 10 do 20 kilograma, a primili smo i porudžbinu za 100 kilograma. Kasnije kada bude veći rod možda prodaja bude i na kvantaškoj pijaci ili neka trgovina. Sada je to valjevsko tržište, a ukoliko bude potražnje i van našeg kraja nabavili smo ambalažu, pa je moguće da krastavac plasiramo i na beogradsko tržište, što će ipak zavisiti od kolišine“, navodi Vuletić.


Kaže da im je trenutno prioritet da kornišon prodaju u svežem stanju. Međutim, u zavisnosti od potražnje postoji i mogućnost proizvodnje zimnice i tako kornišoni odgajani u Donjoj Grabovici nađu put do kupca, ali će ipak tu opciju razmotriti, jer ih na taj način kažu ima dosta u ponudi i pitanje je koliko je to u ovom momentu isplativo.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica