SPREMITE se na vreme za setvu rotkvice: Kakvo zemljište i temperaturu ona zahteva?

SPREMITE se na vreme za setvu rotkvice: Kakvo zemljište i temperaturu ona zahteva?

Rotkvica je jednogodišnja povrtarska kultura koja se može saditi u martu a u ishrani se upotrebljava njen zadebljali koren sočnog ukusa koji sadrži veliku koncentraciju vitamina. Kako bi se uspešno pripremili za setvu rotkvice morate znati kakvo zemljište ona zahteva i kakvu obradu istog, ali i koje vremenske prilike moraju biti zastupljene da bi uspeo njen uzgoj.

Rotkvica © Pixabay

Zemljište

Zemljište u koje se sadi rotkvica mora biti dobro usitnjeno, drenirano, a pH vrednost treba da se kreće od 5,5 do 7. Vlažnost zemljišta treba da iznosi 60 do 75 posto poljskog vodnog kapaciteta.

Kao dobre predkulture ističu se mahunarke, krompir, paprika, krastavac, paradajz. Na istoj parceli rotkvice mogu da se sade tek kada prođu 3,4 godine, a to je slučaj i kada su u pitanju druge biljke iz iste porodice jer je tlo previše iscrpljeno.

Pre setve važno je odabrati materijal dobrog kvaliteta, a pre nego što se polože u zemljište semenke se sortiraju po veličini. Takođe, neophodno je pre setve seme držati natopljeno u vodi ili pokriveno vlažnom krpom ceo jedan dan. Seje se na dubinu od 1 centimetar, važno je obratiti pažnju da se seme ne stavi previše duboko jer dolazi do promene oblika korena u tom slučaju. Posle setve je potrebno poravnati zemljište.

Nakon što se seme prekrije zemljom potrebno je zalivanje. Neohodno je obratiti pažnju da gornji deo tla ne bude previše isušen jer se koren neće pravilno razvijati i biće gorkog ukusa.

Osnovna obrada zemljišta se vrši nakon skidanja gorenavedenih preduseva na dubini od 35 do 40 centimetara. Veoma je bitno zemljište temeljno očistiti od biljnih ostataka. Zemljište mora biti dobro nahranjeno te je stoga potrebno uneti mineralne materije kada se zemlja odmrzne.

Rotkvica © Pixabay


Klimatski uslovi

Seme rotkvice može podneti temperaturu od – 4 stepena, ima dobru otpornost na niske temperature. Optimalna temperatura za razvoj ove povrtarske kulture iznosi od 16 do 18 stepeni. Voli dosta svetla te je u skladu sa tim potrebno pronaći odgovarajuće mesto koje takođe ne sme biti izloženo udarima jakih vetrova.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica