Februar je PRAVO VREME za setvu PRAZILUKA

Februar je PRAVO VREME za setvu PRAZILUKA

Ova dvogodišnja povrtarska kultura gaji se od davnina, njegov bogati sastav prepoznale su još drevne civilizacije poput Starog Egipta. Danas se uspešno gaji tokom cele godine putem semena ili rasada, koji je zastupljen u većoj meri. Ukoliko se sadi u feburaru, rasađuje se u martu, odnosno aprilu a ubira do avgusta meseca. Ove uslove zahteva ta biljka duguljaste lukovice i čupavog korenja.

Praziluk © Agromedia

Zemljište i đubrenje

Uzgoj praziluka iziskuje plodno zemljište, neutralne pH vrednosti koje je strukturno i duboko. Takođe, preporuka je da zemljište bude umereno vlažno, dok mu suva zemljišta ne odgovaraju kao ni kisela.

Praziluk ne bi trebalo gajiti na zemljištu na kome su bile biljke iz iste familije prethodne četiri godine. Kao dobra predkultura se ističu žitarice i mahunarke.

Proizvodnja putem semena je jeftinija ali je moguća samo ukoliko zemlja ima odgovarajući kvalitet jer u suprotnom ne uspeva. Seme sporo niče i rasad sporo raste , semenu je potrebno do tri nedelje da nikne, a za proizvodnju rasada neophodno je 8 nedelja.

Setva se vrši od februara, a najkasnije do početka aprila. Zemljište na kojem se seme sadi mora biti adekvatno pođubreno. Kod setve razmak u redovima je od 10 do 20 centimetara a između redova 30 centimetara.

Praziluk se rasađuje kada biljke imaju od 3 do 5 listova, a lažno stablo bude debljine olovke. Najadekvatnija dubina sadnje rasada iznosi od 10 do 15 centimetara. .

Praziluk veoma povoljno deluje na đubrenje stajnjakom, a može se prihranjivati i NPK đubrivima. Kada je raspoređivanje đubriva u pitanju, polovina istog se zemljištu daje pred sadnju, a druga polovina se daje kada biljke dostignu 6,7 listova, odnosno u fazi debljanja lažnog stabla.


Takođe, pre presađivanja poželjno je koren rasada potopiti u mešavinu stajnjaka i zemlje kako bi se isti bolje ukorenio. Mesec dana posle presađivanja biljke ona se može prehraniti đubrivom od koprive u tečnom stanju.

U borbi protiv korova je najefikasnije redovno okopavanje, a ogrće se dva do tri puta radi dobijanja belog lažnog stabla.

Praziluk © Pixabay


Zalivanje i optimalna temperatura

Ovoj povrtarskoj kulturi koja u prvoj godini obrazuje lažno stablo, a u drugoj cvetonosno odgovaraju sunčani ili poluosunčani tereni jer joj je za pravilan razvoj potrebno dosta svetlosti.

Najidealnija temperatura za razvoj praziluka iznosi od 18 do 20 stepeni, a pokazuje veliku otpornost na niske temperature, te je u stanju da izdrži temperaturu do – 10 stepeni. Najadekvatnija temperatura za samu setvu iznosi od 12 do 16 stepeni.


Usled suša i visokih temperatura praziluku je potrebno navodnjavanje jer mu odgovara dosta vode. Kako je voda za praziluk veoma važna pre rasađivanja potrebno je biljci skratiti koren i vrhove lišća radi smanjivanja transpiracije iste.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica