Sve što niste znali o prolećnoj setvi graška

Sve što niste znali o prolećnoj setvi graška

Jedna od najpoznatijih povrtarskih kultura koja se seje u proleće je grašak. Postoje različite vrste semena ovog povrća, a najpoznatije među njima su krunci, koji se mogu koristiti za zrno i šećerci, kod kojih se koristi cela mahuna. Koji god da više volite, trebalo bi da znate nekoliko činjenica o prolećnoj setvi ovog povrća.

Naš stručni saradnik, diplomirani inženjer Vladimir Milutinović, objasnio nam je kako je najbolje da se uradi prolećna setva graška, zašto je ovoj kulturi potreban oslonac, kako se ona održava tokom godine i da li je zahtevna kada je reč o tipu zemljišta i navodnjavanju.

Ove biljne vrste nikada nemojte saditi zajedno

Ukoliko se odlučite za setvu graška šećerca mahunaša, veoma visoke sorte, važno je da pre setve obezbedite oslonac za njega. On će omogućiti grašku da se viticama pričvršćuje za podlogu da bi kasnije mogao da uspravi stablo i donese obilje mahuna i plodova. Ovakav oslonac možete da napravite jednostavno, uz pomoć dva ili tri drveta u obliku kolca i sa malo kanapa.

Prolećna setva graška - © Pixabay


Grašak šećerac može da izraste visoko i do metar, ali nema veliku masu, pa se jednostavno može gajiti sa potporom od kanapa. Pored nje, možete da imate i različite oblike mreža koje zatežete, metalne konstrukcije, ili gotove, pripremljene oslonce.

Ove gljivične bolesti prave velike štete grašku

Grašak šećerac je biljka koja zahteva mnogo vlage. To znači da ukoliko želite da gajite ovu kulturu u bašti morate da joj obezbedite kvalitetno zalivanje i to ne samo u periodima godine kada nema kiše, već i kada je vlažnost slabija. Kada je reč o zemljištu, grašak dobro uspeva i na onim koja nemaju veliku količinu hranljivih materija, pa se dodavanjem komposta ili mineralnih đubriva biljka veoma lako i brzo prihranjuje.


Prolećna setva graška - © Pixabay


Održavanje graška tokom godine svodi se na jedno ili dva okopavanja sa zagrtanjem. Međutim, važno je da znate da se ova biljka može delimično vezivati. To znači da bi biljku, kada počne da raste, trebalo da vezujete uz konopac kako biste je na taj način pravilno usmerili i sprečili padanje cele leje. Nakon toga, grašak će sukcesivno donositi plodove koje možete ubirati u nekoliko navrata. Naravno, neke mahune možete sačuvati i za seme za sledeću godinu.

Ukoliko se ipak odlučite za jesenju setvu graška, dipl. inž. Vladimir Milutinović zna tajnu i za uspešno obavljanje tog posla!


Sagovornik:
dipl. inž. Vladimir Milutinović

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica