Sorta kupusa srpski melez – kako je gajiti i zašto je odlična za zimnicu!

Sorta kupusa srpski melez – kako je gajiti i zašto je odlična za zimnicu!

Kupus spada u povrće koje naše domaćice redovno gaje u baštama. Može se gajiti kao jesenja biljka, ali i kao biljka za upotrebu u proleće, odnosno kao rani kupus. Zato je naš stručni sagovornik Vladimir Milutinović dao nekoliko saveta o ovom često viđenom povrću na našim trpezama.  

 

Naš stručni saradnik, diplomirani inženjer Vladimir Milutinović, odlučio je da ove nedelje govori o povrću koje se veoma često vidi u našim baštama, ali i na trpezama – o kupusu. On nam je otkrio i koja sorta je idealna za pripremanje zimnice.

Ukoliko odlučite da gajite kupus, znajte da se kod nas mogu gajiti različite sorte i na različite načine. Firma ‘Superior’ iz Velike Plane predlaže setvu semena i to sorte srpski melez.
 

Kupus - ©Agromedia


Srpski melez spada u sorte kupusa koje se kod nas najčešće gaje za jesenju upotrebu. Ukoliko se odlučimo za ovu sortu, trebalo bi da znamo da se od nje dobijaju glavice ujednačene veličine, a njihova kompaktnost je izuzetno kvalitetna. To znači da imaju veliki broj listova po glavici.

Ako gajite sortu srpski melez, postoji mogućnost da sami odlučite do koje veličine će glavica da poraste na osnovu toga koliko uložite rada i truda oko nje.
 

Ukoliko nam je potreban kupus za pripremanje zimnice, sorta srpski melez je pravi izbor.


Kupus zahteva kvalitetno zemljište. Ukoliko ga gajimo iz rasada, zemlju moramo kvalitetno pripremiti. To znači da moramo dodati kvalitetno organsko đubrivo, pre svega stajnjak ili kompost. Takođe, možemo koristiti i mineralna đubriva.

Kupus za jesenju proizvodnju seje se u maju, nekada čak i početkom juna, a rasađuje se u toku jula, na razmaku 60×60 ili 60×40 centimetara. Rasađene biljke se u toku leta moraju obilno zalivati, naročito u vreme vrućina. Ukoliko sve uradite na vreme i pravilno, glavica kupusa će biti spremna za branje tokom oktobra ili čak novembra. Znajte i da je kupus biljka koja je tolerantna na hladnoću, što znači da je možemo brati čak i kada prođe prvi mraz.
 

Vladimir Milutinović - ©Agromedia  Glavice kupusa sorte srpski melez uglavnom nisu previše velike. To znači da su najčešće teške dva do tri kilograma, a uz to su odličnog kvaliteta. Listovi su tanki, sabijeni, lepi, malog korena i veoma su pogodni za kiseljenje. Zato, ukoliko nam je potreban kupus za pripremanje zimnice, srpski melez je pravi izbor.

Glavice kupusa koje ćemo koristiti za pripremanje zimnice najbolje je da nakon branja ostavimo da odstoje nekoliko dana. Nakon toga, možemo ih poređati u burad ili bačve i ukiseliti ih. Takođe, poznato je da je sorta srpski melez dobra i za salatu, zato što sadrži dovoljno vode, odnosno, veoma je sočna.  


Sagovornik:
dipl. inž. Vladimir Milutinović

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica