SAVETI: Kako gajiti luk srebrnjak

SAVETI: Kako gajiti luk srebrnjak

Luk srebrnjak najčešće se proizvodi za snabdevanje tržišta mladim lukom i to u rano proleće i tokom leta. U narodu je poznat pod ovim nazivom zato što ima bele ovojne listove lukovice. U odnosu na luk koji se najviše seje sa žutim ovojnim listovima ima blaži i slađi ukus.

Gajenje luka srebrnjaka - © Pixabay

 

Sadnja luka srebrnjaka od početka septembra do kraja oktobra

Proizvodnja luka srebrnjaka u našim uslovima najčešće se izvodi iz arpadžika. To je siguran i jednostavan način proizvodnje luka. Sadnja se obavlja u jesen od početka septembra do kraja oktobra. Zemljište koje se koristi za proizvodnju treba da bude plodno, strukturno i okrenuto suncu. Sadnja se obavlja u četvororedne ili šestoredne trake sa međurednim razmakom u trakama do 20 cm i između traka do 40 cm. U redu je razmak od 3-10 cm, ako je gušće, onda se sukcesivno čupa kako stiže.

Proizvodnja praziluka: Tržište traži dužu i deblju stabljiku

U zaštićenom prostoru proizvodi se kada nema drugih ekonomski isplativijih kultura. Tu se (u zatvorenom prostoru), takođe, može organizovati proizvodnja i iz rasada. Setvu treba uraditi polovinom septembra, a sledeće rasađivanje krajem oktobra na rastojanju 18-20 cm i u redu 5 cm. Mladi luk stiže ranije pa setvu treba raditi sukcesivno kako bi ravnomerno stizao za tržište.

Polovina hraniva se unosi osnovnom obradom

Za proizvodnju na otvorenom osnovnu obradu treba uraditi čim se skine prethodna kultura uz istovremeno unošenje polovine potrebnih hraniva. Količinu, način i vreme primene đubriva bilo mineralno kompleksnih bilo organskih najbolje je poštovati iz preporuke posle urađene agrohemijske analize zemljišta. To je jedini ispravan način.

VIDEO VODIČ: Kako da lako posadite i odgajite crveni luk

Okvirno za proizvodnju luka srebrnjaka treba uneti 80-100 azota (N), 80-120 kg fosfora (P) i 100-120 kalijuma (K). Polovinu uneti pri osnovnoj obradi, a drugu polovinu prihranjivanjem. Ako je potrebno usev se zaliva i zemljište se održava vlažnim. U proleće bi trebalo uraditi prihranu. Zaštitu od štetočina i korova trebalo bi obaviti nakon savetovanja sa stručnim licem za zaštitu bilja.

Volite sremuš? Evo saveta kako da ga gajite u vašoj bašti

Luk srebrnjak kao zrela glavica stiže početkom juna. Ne može se lagerovati u skladištima duži period, do jedan mesec, a u hladnjačama se može čuvati i duže. Prinos je uz potpunu agrotehniku od 30-40 tona po hektaru.

Autor: dipl. inž. Miloš Nikoletić, PSSS


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica