SAVETI: Kako da lako odgajite bob u vašoj bašti

SAVETI: Kako da lako odgajite bob u vašoj bašti

Bob spada u vrste povrća koje se kod nas manje gaje u baštama, ne zato što je iz nekog posebnog razloga zapostavljen, već zato što su neke druge vrste prilagodljivije i smatra se da su lakše za gajenje. Međutim, treba znati da ni bob uopšte nije problem odgajiti!
 

Bob


Bob spada u mahunarke,
a njegovi plodovi, odnosno seme koje se koristi za ishranu, odličnog je kvaliteta. Seme boba je izuzetno krupno, veličine do 1 cm, a nekada i više. To je jedna od mahunarki koje prve stižu na branje.
 

Gajenje boba

Bob se može gajiti kako u jesen tako i u proleće. Biljka koja je posađena u jesen može se brati već u aprilu. Ukoliko je posađena sredinom septembra ili početkom oktobra, brzo će isklijati i formirati prva dva ili tri lista. Biljka može veoma dobro da prezimi, a u proleće počinje veoma rano da raste.
 

Bob


Bob se može zasejati direktnom setvom u zemlju
, međutim, može se proizvoditi i rasad boba u manjim saksijama, što nije tako česta pojava. Seme boba se veoma lako može posaditi, na razmaku od 30 do 40 cm između redova, dok u redu biljke mogu biti u razmaku od desetak centimetara. To je zbog toga što biljka boba kasnije raste u visinu do 60 ili 70 cm, a neretko i ceo metar.

Bob zahteva dobro osunčano mesto i kvalitetno zemljište, naravno, sa dosta hraniva jer treba da izgradi zelenu masu. Prilikom gajenja boba, ukoliko u toku proleća nema padavina, dešava se da opadne količina prinosa. Međutim, on obilno rađa.
 

dipl. inž. Vladimir Milutinović - ©Agromedia

Bob u ishrani

Za ishranu se koriste mladi listovi za salatu, a mogu se koristiti mlade mahune sa zrnom, kao i zrno kada je mlado, ali i kada je staro, kada se jede u varivu, odnosno kao pasulj. Bob ima izuzetnu energetsku vrednost, veoma je hranljiv, kao i sve ostale mahunarke.
 

Bob kao organska vrsta

On spada u biljke kod kojih se praktično ne moraju koristiti zaštitna sredstva ili sredstva za prihranu. Bob se može gajiti kao integralna i organska vrsta

Na kraju, dobro je znati da se bob može gajiti i u toku godine kada nema mnogo drugih vrsta, što znači da jesenjom setvom boba koristimo onaj deo bašte koji se inače neće mnogo koristiti.

VIDEO VODIČ kako se gaji bob pogledajte u videu koji se nalazi ispod!
 

Ukoliko vam se ovaj savet dopao, pročitajte i ostale klikom na MALU ŠKOLU!

Sagovornik:
dipl. inž. Vladimir Milutinović

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.