Meka i sočna zrna na dohvat ruke – Evo kako se GAJI BOB

Meka i sočna zrna na dohvat ruke – Evo kako se GAJI BOB

Svež, mladi bob može biti idealan za vašu ishranu jer su ovakva zrna slatka, meka i sočna, a sama biljka nije komplikovana za gajenje. U sledećem tekstu saznajte šta vam je sve potrebno i kako gajiti bob.

Gajenje boba - © Pixabay

Sadnja

Vreme sadnje boba su mart i april, mada može da se sadi u hladnim staklenicima i tokom februara. Seme sadite 5 cm u dubinu sa razmakom od 20 cm. Patuljaste sorte mogu da se se sade na razmaku od 15 cm. Najbolje uspeva u duplim redovima, gde je razmak između ta dva reda 20cm. Ukoliko imate potrebu da dodate još jedan dupli red razmak između njih treba biti 60 cm.

Šta je hloroza biljaka i kako je sprečiti

Ukoliko nemate mesta uz bašti za bob, patuljaste vrste su idealne za gajenje u saksijama.

Gajenje

Sortama koje su visoke rastom treba osigurati potporom. Pobijte kočeve na obodima duplih redova a na svakih 1,5 metara dodajte po jedan kolac. Zatim okružite kanapom na 30 cm visine sve do vrha.

Zalivanje

Zalivajte biljke kada počnu sa cvetanjem i još jednom nakon 2 nedelje. Osim toga intezivnije zalivanje potrebno je za vreme većih suša.

Zrna boba - © Pixabay


Štetočine i bolesti

Jedna od štetočina su vaši. Kada prvi plodovi počnu da se formiraju, otkinite 7,5 cm od vrha biljke. Ovim postupkom sprečavate razbijanje vaši i pospešujete biljku kako bi brže formirala plodove.

Trulež na biljkama sprečava se ukoliko između biljaka ima dovoljno prostora i uklonite sav korov.

Zaštita rasada od patogena bakterijama


Berba

Bob možete brati kada mahune dostignu 7,5 cm. Odlične su za kuvanje sa mahunom, ali ako hoćete da izvadite zrna berite ih kada se zrna vide kroz mahunu ali ne treba da ih ostavite previše dugo.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica