Reciklažni uzgoj povrća: Kako da dobijete mlade biljke od ostataka starih?

Reciklažni uzgoj povrća: Kako da dobijete mlade biljke od ostataka starih?

Reciklažni uzgoj povrća: Kako da dobijete mlade biljke od biljnih ostataka - © Pixabay

Uzgoj povrća od njegovih ostataka može da bude velika ušteda novca. Reč je o potpunom korišćenju prirodnih procesa i potencijala biljaka da razviju novi koren i regenerišu se. 

Koje povrće može ponovo da izraste iz ostataka?

  • Krompir,
  • Crni i beli luk,
  • Šargarepa, repa i drugi korenski usevi,
  • Celer,
  • Zelena salata i ostalo lisnato povrće,
  • Kupus,
  • Bosiljak, nana, korijander.

U nastavku pročitajte kako možete ponovo da uzgojite sve gore navedene biljke koristeći njihove male delove ili komade koje biste verovatno bacilli ili dodali na vašu kompostnu gomilu.

Uzgoj krompira iz ostataka

Svi krupniji delovi krompirove kore, komadići krompira koji sadrže “oko” na njima (ona mala prebojena udubljena iz kojih rastu klice) mogu da se posade za uzgoj novih biljaka krompira.

Jednostavno, uzmite ove ostatke krompira, ostavite ih da se malo osuše preko noći i posadite ih u zemlju sa “okom” okrenutim prema gore, na potpuno isti način na koji biste zasadili semenski krompir.

Crni i beli luk

Oba luka mogu ponovo da se uzgoje iz korena lukovice. Uzmite deo sa bazom luka i stavite u plitku posudu napunjenu vodom. Videćete da će prilično brzo da počne da raste novi, zeleni materijal iz ovog osnovnog dela, te možete ponovo jesti mladi luk.

Šargarepa, peršun, repa

Odsecite vrh gde se lišće i stabljika spajaju sa korenom, stavite ga u posudu s vodom i novi, zeleni vrhovi će početi da rastu za nekoliko dana. Zelenu masu možete da koristite dok raste ili možete da dopustite da nastave rast sve dok biljke ne budu spremne da ih stavite u zemlju.

Reciklažni uzgoj povrća: Kako da dobijete mlade biljke od biljnih ostataka - © Pixabay

Uzgoj celera iz ostatka

Celer je jedna od najlakših biljaka za uzoj iz ostatka. Potrebno je odrezati dno celera i staviti ga u plitku posudu s malo tople vode na dnu. Posudu treba čuvati na sučanom i relativno toplom mestu.

Nakon, otprilike, nedelju dana, lišće će da počne da raste, a možete da pričekate i da ih režete prema potrebi ili ponovo da posadite celer u vašoj bašti i omogućite mu da poraste u biljku pune veličine.


Zelena salata i drugo lisnato povrće

Mnoge vrste zelene salate su zapravo lisnato povće čije lišće možete da sečete dok je biljka u zemlji, a ono će ponovo da raste.

Takođe, ubranu salatu i drugo lisnato povrće možete ponovo da uzgajate tako što ćete deo korena da stavite u vodu i da sačekate da izraste set listova. Pored toga, zelena salata može da se obnovi i od pojedinačnih listova.

Listove stavite u posudu sa malo vode na dnu. Posuda se drži na sunčanom mestu, a listove je potrebno premazati vodom na par dana. U roku od nedelju dana bi trebalo da se formira novi koren, a svoju novu biljku možete da presadite u baštu.


Ponovni uzgoj kupusa

Nakon što odsečete glavu kupusa, isecite krst na bazi i ostavite je u zemlji. Često se dešava da se formira druga glava. Naravno, manja, ali opet, dobili ste još jednu neočekivanu biljku.


Kao i kod salate, listovi kupusa mogu da se stimulišu da puste koren i da formiraju nove biljke.

Bosiljak, nana i drugo lekovito i začinsko bilje

Širok spektar lekovitog i začinskog bilja može da se uzgaja iz reznica i ostataka.

Jednostavno, stavite stabljiku dužine oko 10 cm u čašu vode, pazeći da su listovi dosta iznad nivoa vode. Vrlo brzo će početi da raste koren. Čim koren dobro izraste, ove reznice možete da presadite u saksije ili direktno u vašu baštu.

Izvor: Rural sprout

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica