Paprika koja može da zaljuti čak 7 lonaca pasulja

Paprika koja može da zaljuti čak 7 lonaca pasulja

Da li ste znali da su baš ljute papričice odgovorne za dobro raspoloženje i stvaranje osećanja ugodnosti. Možda su baš zbog toga Meksikanci često nasmejanog lica i vedri. Međutim, proizvodnja pravih ljutih papričica nije karakteristična samo za Južnu Ameriku. Naprotiv, i kod nas postoje povrtari koji znaju pošteno da nas zaljute, odnosno da nas nasmeju.

Radoslav Radošević iz Futoga od pre nekoliko godina bavi se proizvodnjom ekstremno ljutih paprika. Ove paprike koristi za proizvodnju ljutih soseva i ljutenica.

Od veoma ljutih paprika gaji vrste kao što su Trinidad moruga škorpion, Bhut jolokia, Karolina riper, Trinidad daglah koje su poreklom iz Južne Amerike i Indije.

Jedinica za ljutinu paprike je skovil. Poređenja radi obična feferona ima 5000 skovila a karolina riper ima čak 2,2 miliona skovil jedinica. Radoslav kaže da ova papričica peče kao „usijana lava“. I dan danas nudi novčane iznose ko pojede ovu papričicu odjednom, ali kaže da je malo onih koji se usude.

Ovaj poljoprivrednik gaji paprike koje se smatraju za najljuće na svetu. Vrsta Trinidad daglah je toliko ljuta da može da zaljuti čak 7 lonaca pasulja.

Seme nije skupo i može se naći na našim prostorima. Sama paprika nije teška za gajenje, jedini problem nastaje sa temperaturom, što može sprečiti cvetanje biljke. Jedna biljka u dobrim uslovima daje do kilogram ploda.

Ljutinu paprikama daje alkaloid Kapsaicin. Ove paprike su toliko ljute da i nakon pranja ruku, ako dođe u dodir sa sluzokožom osetićete ljutinu i čak i nekoliko dana nakon kontakta sa paprikom.

Sagovornik:
Radoslav Radošević, poljoprivredni proizvođač iz Futoga


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica