Berba paprike – stvari koje trebate da znate pre, tokom i nakon berbe

Berba paprike – stvari koje trebate da znate pre, tokom i nakon berbe

Ukoliko se bavite uzgojem paprike, važno je da znate kako pravilno da berete plodove svoga marljivog rada. Ovo su informacije koje morate usvojiti pre, tokom i nakon berbe te povrtarske kulture.

PaprikeFoto:Agromedia

Pre berbe

Tehnološka zrelost/ fiziološka zrelost

U kojoj fazi zrelosti ćete brati papriku zavisi prvenstveno od njene dalje upotrebe. Ukoliko je namenjena za potrošnju u svežem stanju plodovi se beru u fazi tehnološke zrelosti. Tehnološku zrelost paprike odlikuje puna veličina ploda, plodovi imaju glatku površinu i veću otpornost na pritisak. Vrlo je bitno obratiti pažnju da plod paprike nije prerano ubran jer tada lako gubi vodu i dobija smežuran izgled.

Ukoliko se nakon berbe paprika suši ili prerađuje u određene svrhe, bere se u fazi fiziološke zrelosti. U tom slučaju semenke ploda su skroz razvijene, a boja ploda postaje crvene, roze ili narandžaste nijanse.

NE branju posle kiše

Izbegavajte berbu paprike nakon padavina jer će se javiti kasnije problem prilikom skladištenja. Naime, na taj način dolazi do javljanja optimalnih uslova za širenje bolesti. Ova povrtarska kultura se na početku bere na nedelju dana, a u „jeku“ berbe na 2, 3 dana.

Tokom berbe

Berite papriku pažljivo

Naravno ukoliko je u pitanju veća parcela pod paprikom vrši se jednofazna berba kombajnima, ako su pak male površine u pitanju pribegava se ručnoj berbi u tri navrata. Umesto berbe rukama bolje rešenje bi ipak bilo rezanje plodova nožem ili makazama kako bi se izbegla oštećenja koja će smanjiti njenu tržišnu vrednost. Krti lastari paprike su lako lomljivi tako da o tome naročito treba voditi računa.

Oberite i oštećene plodove

Deformirani plodovi kojima je umanjena tržišna vrednost takođe ne smeju ostati na biljci jer se njihovom berbom poboljšava plodonošenje.

Nakon berbe

Čuvajte plodove nakon berbe

Obrane plodove paprike bi, ukoliko je sunčan dan, trebalo skloniti što pre sa sunca. Naime, najduže sat vremena mogu biti izložene sunčevim zracima jer nakon tog perioda dolazi do pojave ožegotina. U pitanju su vrlo osetljivi plodovi koji se lako kvare te ih odmah nakon izvršene berbe treba pripremiti za dalji plasman.


Pakovanje paprike i sušenje

Plodovi paprike se pakuju u otvorene letvarice, mrežaste vrećice ili kartonske kutije. Pazite kada ih pakujete da ne oštetite pokožicu, jer ovo dovodi do pojave truleži. Paprika se suši samo kada su plodovi zreli, ali i ne prezreli.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica