Ovih 6 stvari utiče na pojavu deformacija plodova krastavaca

Ovih 6 stvari utiče na pojavu deformacija plodova krastavaca

Deformisanost plodova krastavaca neretko je povezana sa smanjenjem njegove tržišne vrednosti, te bi povrtari ovom problemu trebali da posvete svoju pažnju. Dipl. inž. Tatomir Srđanov iz Poljoprivredne stanice Novi Sad govori za AGROmedia portal o tome kojih šest faktora uzrokuju deformisanje plodova krastavaca.

KrastavacFoto: Pixabay

Do pojave deformisanosti plodova krastavca može doći iz više razloga:

1. Treba poštovati plodo smenu i poljo smenu odnosno ne zasnivati proizvodnju u monokulturi kao i proizvodnju na kojoj je predusev bio iz familije cucurbitacae, kao što su tikva, lubenica, dinja.

2. Ne proizvoditi krastavac na zasenčenim mestima jer krastavac zahteva svetlost i toplotu. Zasenčenost i velike temperaturne oscilacije značajno povećavaju verovatnoću da će doći do deformisanosti plodova krastavaca.

3. Gustina sadnje takođe može da utiče na oblik ploda jer je u bujnom usevu veće senčenje lisnom masom.

4. Do deformisanosti dolazi i zbog neadekvatne upotrebe kako mineralnog tako i organskog đubriva, odnosno i višak i manjak NPK dovodi do manje formiranih cvetova, slabije oplodnje, nepravilnog rasta ili do prebujnog useva koji povećava senčenje plodova.

5. Vodni režim je jedan od važnih faktora u proizvodnji krastavaca koji utiče i na kvalitet i na kvantitet proizvodnje. Izbegavati upotrebu hladne vode za navodnjavanje.

6. Pored svega važan je i odabir sortimenta i kao najvažnije je upotreba pesticida (zbog berbe krastavaca na 2 do 3 dana ), da bi se ispoštovala karenca i da bi bila bezbedna upotreba za ishranu ljudi.

Kako kaže naš sagovornik, proizvođači treba da ispoštuju sve tehnološke postupke kako bi imali što veći prinos u prvoj ili drugoj klasi i kako bi ostvarili veći profit. Oblik ploda diktiraju trgovinski lanci iz njihovog ekonomskog interesa, a na proizvođačima je odluka da li će da tu igru prihvate ili ne.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica