Zablude: Zašto su krastavci gorki?

Zašto je krastavac gorak? Pitanje je koje muči kako one koji ih kupe i konzumiraju tako i one koji ih proizvode. 

Zabluda:

Naravno, nisu svi krastavci gorki u istim uslovima gajenja, a i oni koji su gorki često mogu biti različite gorčine. Na gorčinu krastavca utiče prisustvo određenog alkaloida. Neke sorte i hibridi ne sadrže ovaj alkaloid tako da oni ne mogu biti gorki čak i u nepovoljnim uslovima gajenja.

Često ovi nepovoljni uslovi utiču na gorčinu krastavaca što izaziva zablude kod proizvođača i potrošača.

Istina:

Sorte i hibridi koji mogu da ispolje gorčinu, čine to pri nepovoljnim uslovima u slučaju suše i visokih temperatura, ili kada je suviše hladno i vlažno vreme. Što su uslovi uzgoja nepovoljniji, krastavci imaju veću gorčinu. To je za salatare pogubno jer su oni kao takvi potpuno neupotrebljivi za ishranu, dok kornišoni gube gorčinu kišeljenjem.

Treba izbegavati i to da se krastavci zalivaju hladnom vodom. Naime tokom toplih dana velika razlika između temperature biljaka i vode zadržava njihov rast, a plodovi postaju gorki. Takođe, krastavac može biti gorak ukoliko se ne ubere na vreme.

Komentari