Lubenica ili krastavac? Za ovo povrće sigurno niste znali

Lubenica ili krastavac? Za ovo povrće sigurno niste znali

Meksički kiseli krastavac ©Pixabay

Priroda zaista ume da iznenadi svojim kreacijama, pa smo tako imali priliku da vas upoznamo sa interesantnim vrstama voća i povrća, za koje do sada niste znali. Danas vam predstavljamo jednu vrstu povrća koja izgleda kao da je gajena u zemlji Liliputanaca. Evo koje su odlike meksičkog kiselog krastavca!

Šta je meksički kiseli krastavac?

Sa svojim tamno i svetlo zelenim šarama, ovo povrće svojim “karakterom” nadoknađuje nedostatak u veličini. Ova povrtarska vrsta je autohtona na području Meksika i Centralne Amerike, gde je poznata kao sandita (mala lubenica).

Međutim, njen ukus nije nimalo sličan ukusu lubenice! Ukus ovog povrća koje staje na dlan je oštar, kao krastavac koga ste prelili sa malo limunovog soka.

Iako spada u istu familiju kao krastavac (Cucurbitaceae), ovo povrće je samo njegov daleki rođak, i ne može se ukrštati ni sa jednom drugom njegovom sortom. Otporniji su na hladno vreme od drugih pripadnika familije, pa na području odakle potiču oni donose plodove do prvog mraza. Oni koji ga gaje naglašavaju da su prinosi veoma visoki.

Stabljike ove sorte su nežnije i zbijenije nego kod ostalih krastavaca. U jeku sezone možete videti plodove kako izviruju između puzajućih stabljika, i listova nalik na listove bršljana. S obzirom na to da rastu iz malih cvetova, nikad ne pređu dužinu od oko 2,5 cm, a kada su zreli, obično sami otpadnu sa stabljike.

 Za šta se koristi?

Meksički kiseli krastavac, iako uzgleda kao malena lubenica, ipak se ne konzumira na isti način kao ona. Zbog svog ukusa, odličan je svež u salati, ili ukiseljen u turšiji. Kiseli se ceo, poput kornišona.

Meksički krastavac ©Pixabay

Zbog izgleda njegove stabiljike na kojoj rastu minijaturni cvetovi, i listovi, lep je ukras za vrt, a kažu i da ih deca obožavaju.


Komentari (1)

Tanja

2021-03-01 15:19:30

Postovani, gde mozemo nabaviti seme ili sadnicu?

agromedia

2021-03-05 21:32:53

Draga Tanje,

Nažalost ne znamo da li seme može da se nabavi kod nas i gde.

Lep pozdrav

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica