Krtola postaje GUMASTA i može da se baci – UOČEN VIRUS koji pravi štete na KROMPIRU!

Krtola postaje GUMASTA i može da se baci – UOČEN VIRUS koji pravi štete na KROMPIRU!

Na imanju Gorana Salonskog u Gospođincima, kompanija Arum je tradicionalno priredila Dane polja krompira. Na imanju ovog proizvođača gaji se preko 20 različitih sorti od kojih najviše ima onih za ljudsku ishranu, a svega nekoliko sorti koje se proizvode za preradu u čips i pomfrit.

Uprkos lošim uslovima ove godine, rod i kvlaitet krompira u ovom kraju vrlo malo odstupa od višegodišnjeg proseka. Proizvođač Salonski može se pohvaliti sa visokim prinosima krompira sorti koje dolaze iz kompanije Aru Deč iz Deča.

Neke od najpoznatijih sorti koje ova komanija ima u svojoj ponudi, a koje se u najviše proizvode na našim prostorima jesu sorte Arizona i Esmee.

U maju je bilo mnogo lisnih vaši koje su bile veoma agresivne i koje su prenosile ipsilon viruse na biljkama krompira, zato je krompim ostao “ogoljen”.

Međutim, visoki prinosi s kojima proizvođači krompira hvale iz godine u godinu, može da naruši virus po imenu fitoplazma koji je ove godine pravile velike probleme na parcelama gde je zasađena ova povrtarska kultura. Krtola dobija gumast izgled i deluje dehidrirano, i kao takva ne može se koristiti ni za preradu ni za seme.

Kako dr Živko Bugarčić kaže, u narednim godinama njegovo suzbijanje predstavljaće sve veći izazov za proizvođače krompira u našoj zemlji.

Sagovornik: dr Živko Bugarčić, kompanija Arum

Arum


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica