Koristi li se zemlja za saksije ponovo i KAKO je iskoristiti?

Koristi li se zemlja za saksije ponovo i KAKO je iskoristiti?

Bez obzira da li uređujete terasu i sejete svoje prolećno cveće, zemlja za saksije je neophodna da biste obezbedili to da vaše biljke dobiju hranljive materije koje su im potrebne za napredovanje. Zemlja za saksije sadrži samim tim prljavštinu, baš kakvu biste našli i u svom dvorištu. Ima mineralne elemente, uključujući pesak, glinu i ilovaču, ali je često obogaćena organskim proizvodima kako bi se povećala njena hranljiva vrednost.

 

zemlja za saksije presađivanje cveća

 

Zemlja za saksije se obično koristi za sađenje biljaka u zemlji, što vas može dovesti u iskušenje da je ponovo koristite iz godine u godinu, ali morate dobro znati kako.

Dodati hranljivi sastojci su od ključne važnosti da biste bili sigurni da ćete izvući maksimum iz svog zemljišta za saksiju, a ti hranljivi sastojci će se iscrpljivati kako vreme odmiče.

Svake sezone MOŽETE ponovo koristiti zemlju za saksije, što vam može uštedeti novac i vreme potrebno za odlazak u kupovinu baštenski centar. Ali postoji nekoliko stvari koje treba da imate na umu kada ponovo koristite zemlju za saksije.

 

Zemlja za saksije – kako je koristiti ponovo?

plastična saksija i presađivanje biljaka


 

Većina zemlje za saksije je najbolja tokom prve dve godine, pa je preporuka da vodite računa o tome koliko je vremena prošlo od kada ste je kupili. Nije sve izgubljeno ni ako ste zasejali cveće u stariju zemlju. Ako je vaša zemlja za saksije prešla dvogodišnju granicu, još uvek možete da je iskoristite tako što ćete je izmeniti ili dodati u uzdignute gredice za podršku ili posipati po cvetnim gredicama.

 


Kako ponovo da maksimalno iskoristite zemlju za saksije?

 

Pošto zemlja za saksije gubi hranljive materije dok se koristi, preporučuje se mešanje starog zemljišta sa novim kako bi ga osvežila pre ponovne upotrebe.


 

Jedan od najlakših načina za ponovnu upotrebu zemlje za saksije je dodavanje iste u postojeće cvetne gredice i kante za kompost. Mešanje sa novom, spoljašnjom zemljom pomoći će da se osveži.

 

Međutim, treba biti oprezan i primetiti ako se zemlja za saksije osušila između upotreba. Ako planirate da koristite zemlju od jednog leta do sledećeg proleća, ostavite zemlju za saksiju napolju – nemojte je stavljati u vreću i unositi u šupu ili garažu.

 

Kada nije zasađeno u njoj nešto, držite zemlju u saksiji vlažnom. Ostavljajte zemlju u saksiji napolju preko zime kako bi mogla da padne kiša i sneg na nju da bi se osvežila.

 

Da li treba da dodate hranljive materije u reciklirano zemljište za saksije?

presađivanje biljaka i recikliranje zemlje za saksije

 

Kada vaše biljke napreduju – a možda čak i kada ne – one troše dragocene hranljive materije koje postoje u zemljištu, a one treba da se nadoknade pre nego što se zemljište može uspešno ponovo koristiti.

Preporučuje se da koristite univerzalnu biljnu hranu sa sporim oslobađanjem koja sadrži sve makronutrijente koji su potrebni biljkama tokom cele sezone.

 

 

Ovo može značiti nešto jednostavno kao što je dodavanje biljne hrane, komposta ili đubriva u zemlju. Nakon sterilizacije, trebalo da testirate pH nivo tla za saksiju da biste utvrdili da li se vratilo u neutralno stanje.

 

Svaki nivo između 6,5 i 7,5 je idealan. Možete lako da odredite pH nivo vašeg ponovo korišćenog zemljišta u roku od nekoliko minuta pomoću kompleta za testiranje tla.

 

ČITAJTE JOŠ: Kako testirati zemlju kod kuće

 

Ako je prenizak, dodajte đubrivo u tlo sa više hranljivih materija. Međutim, ako je previsok, dodajte elementarni sumpor, aluminijum sulfat ili sumpornu kiselinu.

 

Koje vrste biljaka treba da koristite u recikliranom tlu za saksije?

 

Pošto se različite vrste biljaka oslanjaju na različite hranljive materije u tlu, rotiranje biljaka svake godine takođe može pomoći u stvaranju okruženja u kojem će one uspevati, a zemljište za saksije može se reciklirati godišnje.

 

Šta ako postoje štetočine i kako se čisti zemlja za saksije?

 

Ako niste sigurni da li zemlja ima štetočine i bolesti, ne brinite, ali nemojte je odmah koristiti. Stavite zemlju kroz proces sterilizacije pre nego što je upotrebite za svoje najnovije biljke. Preporuka je da eventualno kontaminirano zemljište stavite u crnu vreću, dobro je zatvorite i ostavite na suncu četiri do šest nedelja. Nagomilana toplota će ubiti sve neželjene štetočine.

 

Takođe možete ispeći zemlju na 180 stepeni u tepsiji pokrivenoj folijom pola sata. Držite ga poklopljeno dok se ne ohladi, ali znajte da bi to moglo ostaviti u kuhinji zemljani miris na neko vreme.

 

Sa hladnom, dekontaminiranom zemljom, sledeći korak je dodavanje komposta za ponovno uvođenje mikroba, koristeći jedan deo komposta na tri do četiri dela zemlje, stvarajući reciklirano zemljište za saksije koje će vam pomoći da svoje baštovanske ambicije uspešno realizujete.

 

Izvor: The Spruce

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica