Koje povrće može da se posadi u kasno leto?

Koje povrće može da se posadi u kasno leto?

Avgust je neverovatan mesec u povrtnjaku. Letnji usevi nas preplavljuju svojom produktivnošću, a mi imamo još puno mogućnosti za sadnju. U kasno leto možete da posadite dosta vrsta povrća, a mi vam donosimo informacije o pet najboljih, sa kojima ćete postići odlične rezultate.

 

Šargarepa

Šargarepu možete da sadite u svojoj bašti na svake tri nedelje. Savršeno vreme za početak sadnje je kraj jula i početak avgusta, što semenkama daje najbolje šanse da proizvedu šargarepu na jesen. Međutim, imajte na umu da će, ako ih ostavite u zemlji, preovladati njihova dvogodišnja priroda. Vrhovi će da cvetaju, a zatim će da proizvedu seme naredne godine.

Seme šargarepe posadite na udaljenosti od, približno, 8-10 cm. Ne zaboravite redovno da okopavate i zalivate biljke, a obavezno uključite prihranu nakon 5 nedelja.

Saznajte kako da odgajite šargarepu bez greške.

Brokoli

Brokoli može da se sadi otprilike 85 dana pre prvog jesenjeg mraza u vašem kraju. Pogledajte kada su bili mrazevi u prethodnih par godina u vašem području (sigurno postoje na Internetu ranije vesti o tome), a to će vam pomoći da se vremenski orjentišete. Ukoliko niste sigurni, sredina i kraj avgusta je vremenski period u kojem nema greške.

Tri nedelje nakon sadnje obavezno pođubrite zemljište i održavajte vlagu tla. Kada zalivate, radite to pri bazi, odnosno, vodite računa da krune biljaka ostanu suve.

Preporučujemo da pročitate praktične savete za gajenje brokolija.


 

Spanać

Prilikom sadnje spanaća u kasno leto potražite mesto s puno sunca do blage senke. Ukoliko je zemljište dovoljno hladno, prva polovina agusta je odlično vreme za sadnju kako bi ostvarili jesenju berbu. Proverite da li je zemljište dobro drenirano.


Ukoliko želite da imate spanać u proleće naredne godine, prilagodite sadnju za kraj avgusta do početka septembra, a mlade biljke obavezno zaštite od zimskog mraza.

Preporučujemo da pročitate praktične savete za gajenje spanaća.


Rotkvice

Seme rotkvice posadite na mesto u bašti gde ima sunca. Vodite računa da zemlja bude rastresita, dobro drenirana i da ostane stalno vlažna, odnosno da se ne uhvati pokorica na površini.

Rotkvice možete sukcesivno da sadite na svake dve nedelje.

Preporučujemo da pročitate praktične savete za gajenje rotkvice.

Luk

Luk je prilično izdržljiv kada je u pitanju hladnije vreme, što ga čini savršenim za sadnju u kasno leto. Potrebno je da zemlja bude rastresita, dobro drenirana i bogata azotom.

Redovno koristite đubrivo kako biste mogli da prihranjujete luk, a prestanite sa prihranom kada lukovice počnu da vire iz zemlje. Obratite pažnju na zalivanje, posebno tokom sušnog perioda, jer će to učiniti da luk bude zdrav i da lepo napreduje.

Ako ste u nedoumici šta posaditi pored njega pročitajte koje biljke trebate izbegavati u širem luku!

Izvor: Pthome and garden

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica