Kako da zagrejete plastenik tokom zime

Kako da zagrejete plastenik tokom zime

Kako da zagrejete plastenik tokom zime - © Agromedia

U našoj zemlji pod plastenicima nalazi se skoro 2.400 hektara, a od te površine 99% je bez dodatnog zagrevanja. To pokazuje koliko je veliki rizik ne zagrevati dovoljno plastenike tokom hladnih dana. Međutim, mnogi povrtari nemaju uslove za zagrevanje plastenika, pa je to dovelo do velikog broja izmrzle salate.

Zelena salata počela je da mrzne kada su temperature padale i do minus 10-15 stepeni, rekao je Žarko Ilin, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. On preporučuje mere koje štite biljke u zaštićenom prostoru.

Trebalo bi obezbediti duplu foliju sa vazdušnim jastučićem između njih. Ipak, bez obzira na značaj duple folije za zaštitu biljaka tokom zime, većina profesionalnih proizvođača podiže plastenike tunelskog tipa sa samo jednom folijom.

Kod niskih temperatura biljke treba pokrivati agrotekstilom. Agrotekstil sprečava štetne efekte niske temperature i podiže je od 3 do čak 4 stepena. To je nekada dovoljno da se premosti izrazito hladan period, savetuje profesor Ilin.

Neki povrtari štite salatu samo jednim agrilom. Kao problem javlja se i to što je agril postavljen direktno na biljke. Trebalo bi staviti više agrila i obavezno ga odvojiti od biljaka takozvanim roštiljem.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica