Bez muke: Kako odabrati najbolje kontejnere i saksije za sadnju biljaka

Bez muke: Kako odabrati najbolje kontejnere i saksije za sadnju biljaka

Prvi setveni period za biljne kulture koje će se gajiti u zatvorenom prostoru nije tako daleko. Jedan od uslova koje morate da ispunite kako biste proizveli dobar i zdrav rasad jeste da odaberete adekvatne kontejnere za sadnju semena. Uz nekoliko jednostavnih saveta izbor pravog kontejnera proći će lako. 

Kako odabrati kontejnere za sadnju semena - ©Agromedia

Sadnja semena u kontejnerima praktična je prvenstveno zbog uštede prostora. U kontejnerima relativno malih dimenzija možete proizvesti dosta rasada. Nakon što posejete seme, kontejnere smestite u zaštićeni prostor poput tople leje, klijarnika, plastenika ili staklenika, sa optimalnim uslovima za klijanje semena. Ovakav jedan klijarnik možete da napravite i sami.

Ukoliko ste odlučili koje ćete kulture ove sezone gajiti u zaštićenom prostoru, odabrali seme i pripremili i poboljšali supstrat za setvu semena, sledeći korak u pripremi jeste odabir najboljih kontejnera za setvu.

Prvo pravilo jeste da kontejner birate prema veličini biljke čije seme sejete. Za proizvodnju rasada najčešće se koriste kontejneri prečnika 2, 3, 5 ili 7 centimetara.

Veličina kontejnera

Ukoliko se odlučimo za sadnju manjih biljaka, poput, na primer, cveća, začinskog bilja ili sitnijeg povrća, odabraćemo kontejnere sa većim brojem otvora, prečnika 2 ili 3 centimetara. Za rasad ovakvih biljaka to je sasvim dovoljno prostora.

Međutim, za gajenje većih povrtarskih kultura, poput krastavca, paradajza ili, na primer, dinje, za setvu semena potreban je kontejner sa otvorima većeg prečnika, ili pak manja saksija.

Ako se odlučite za saksije, njihovu veličinu takođe birate na osnovu toga kolika će biti mlada biljka. Na primer, za sadnju semena paradajza potrebna vam je nešto veća proizvodna saksija prečnika oko 10 centimetara. Ovakva saksija je dovoljno velika da biste u njoj odgajili rasad do one veličine kada je spreman za presađivanje.

 


Saksije za rasad - ©Pixabay

Vrste kontejnera

Za setvu semena najčešće se koriste kontejneri ili saksije od plastike. Ove proizvodne posude mogu biti i od stiropora. Bez obzira od kog su materijala, svi kontejneri poseduju više sadnih mesta.

Još jedna prednost ovakvih kontejnera za setvu semena jeste ta što bez obzira da li se odlučujete za plastiku ili stiropor kontejnere možete ponovo koristiti.


Proizvodne kese

Proizvodnja veće količine rasada iziskuje i veća ulaganja. U ovom slučaju možda najbolji izbor predstavljaju proizvodne kese. Proizvodne kese su obične PVC kese to jest folije u obliku vrećice. Ove kese možete ispuniti zemljom i u njih posejati seme.

Prednost upotrebe proizvodnih kesa jeste ta što one nisu čvrstog oblika, pa se lako mogu prilagoditi i ređati u gajbice, proizvodni sanduk ili klijarnik. Ipak, ove kesice se ne mogu upotrebljavati više puta. Rasad proizveden u njima biće dovoljno jak i kvalitetan za presađivanje.


 

Tresetni kontejneri - ©Pixabay

Tresetni kontejneri

Posebno zanimljiv izbor za setvu semena mogu biti tresetne saksije. Ove saksije su zapravo sam supstrat koji je dobro ispresovan. Način setve u njima je apsolutno isti, ali tresetne saksije imaju i svoje prednosti. Kada stigne vreme za presađivanje rasada, biljku ne moramo vaditi iz tresetnih saskija, već je jednostavno presadimo zajedno sa njom, jer je koren mlade biljke već prodro u pore saksije. Supstrat od kojih su napravljene tresetne saksije je hranljiv i veoma dobar za biljku, pa one ne samo da imaju fizičku ulogu, već i hrane mladu biljku.

Za razliku od klasičnih kontejnera i saksija za setvu koji se mogu koristiti više puta, tresetne saksije i kontejnere možete upotrebiti samo jednom. Takođe, one iziskuju veći trošak, jer su zbog svojih karakteristika, skuplje od proizvodnih kontejnera. Za njih se možete odlučiti ukoliko planirate nešto manju proizvodnju.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica