Gajite krastavac? Ovo trebate da znate o njegovoj berbi

Gajite krastavac? Ovo trebate da znate o njegovoj berbi

Kada je pravo vreme za berbu krastavaca? Kako prepoznati zreo plod? Na koji način ga skladištiti nakon berbe? Odgovore na ova tri pitanja dala nam je dipl. inž. Snežana Stojković Jevtić iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Valjevo.

Kada se zakasni sa berbom plodovi nemaju tržišnu vrednost

Kako kaže naša sagovornica, pravo vreme za berbu krastavaca je kada oni poprime boju, veličinu i oblik karakterističan za dotičnu sortu što se i vidi na slici sa kesice semena. To je vreme tehnološke zrelosti kada su plodovi jedri i sočni. Ovo se odnosi na salatne krastavce. Plodovi ne treba da budu žuti, zreli, mekani jer tada se zakasnilo sa berbom i plodovi nemaju tržišnu vrednost.

„Vreme berbe na otvorenom polju zavisi od vremena sadnje. Od zametanja ploda na vreži do tehnološke zrelosti krastavca obično prođe 15 do 20 dana. Krastavac na otvorenom bere se od juna, tokom jula, avgusta, septembra. Način berbe zavisi od veličine površine na kojoj se krastavac gaji. U našim krajevima to je uglavnom ručna berba dok za industrijske potrebe ona može biti i mehanizovana”, rekla je savetnica PSSS Valjevo za naš portal.

Otklanjajte deformisane plodove krastavaca!

Ona ističe da se berba obavlja na svaka 2-3 dana. Prilikom berbe treba obratiti pažnju na veličinu i boju ploda, njegovu zrelost. Preporuka je da se prilikom berbe odstrane i deformisani plodovi jer iako nemaju tržišnu vrednost njihovim uklanjanjem otvara se mogućnost za ponovno cvetanje biljke.

Prilikom gajenja kornišona vodi se računa o veličini ploda jer ih to razvrstava u klase. Berba se obično obavlja u jutarnjim i večernjim časovima jer je prijatnije zbog visokih temperatura.

„Posle berbe krastavci se razvrstavaju u plastične sanduke ili kartonske kutije i čuvaju na temperaturi od 3 do 7 stepeni i relativnoj vlažnosti vazduha od 93-95 posto do dve nedelje. Industrijske krastavce treba brzo obraditi jer se teško čuvaju. Mogu da se plasiraju na tržište kao takvi ili se obrađuju za zimnicu procesom mariniranja ili kišeljenja”, rekla je Stojković Jevtić.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica