Svet poljoprivrede Prodavnica

Sve što trebate da znate o berbi graška

Ukoliko se bavite uzgojem graška, ovog meseca je njegova berba. Kako bi to učinili što efikasnije, dajemo vam nekoliko saveta koji će vam pomoći u tome.

GrašakFoto: Pixabay

Nemojte kasniti sa berbom!

Određivanje termina berbe graška povezano je sa tvrdoćom zrna i popunjenosti mahuna graška. One treba da budu zelene, sjajne. Period od setve do berbe graška iznosi oko dva meseca, ili 60 dana u proseku. Bere se kada sadržaj šećera iznosi 5 posto, a skroba oko 7 posto.

Kada se kasni sa berbom ovo rezultira svetlijom mahunom i gubi se sočan, karakterični slatkasti ukus zrna. Ovakvi plodovi spadaju u nižu klasu.

Za određivanje termina berbe i sprečavanje kašnjenja uspešno se koristi uređaj tenderometar pomoću kojeg se meri tvrdoća zrna, to jest određuje se otpor gnječenja zrna graška i tako se saznaje njegov stepen zrelosti.

Pravo vreme za njegovu berbu je upravo kada je 75 do 80 posto tehnološki zrelo.

Ukoliko se kasni sa berbom graška, dolazi do većeg ispunjenja mahuna, to jest većeg prinosa plodova, ali se gubi njegov kvalitet i tržišna vrednost. Ovakve plodove možemo iskoristiti na sledeći način – ostaviti ih da potpuno poblede i budu suvi i koristiti ih kao semenski materijal za prolećnu setvu iduće godine.
Prema tome, trudite se da odredite tačno vreme i bez kašnjenja!

Berite grašak brzo i efektivno!

Treba postići da zrna graška budu sočna i mlada, i šire onaj prepoznatljiv miris kada se pripremaju kuvana. S obzirom da se grašak bere na kraju proleća, kada su visoke temperature i jača sunčeva svetlost, taj korak se mora što pre izvršiti.

Svako kašnjenje od svega par sati dovodi do gubitka njegovog kvaliteta. Ovo je rezultat transformacije šećera u skrob, te zrna postaju tvrda i dobijaju braškast ukus, dakle gubi im se tržišna vrednost i mogućnost konzerviranja.

Osim toga, što se duže čeka dolazi do kvarenja zrna usled razvoja štetnih mikroba. Kada se prerađuje, to mora biti odrađeno u što kraćem roku nakon berbe (najbolje u roku od dva sata), ovo je uslovljeno visokim sadržajem proteina, kao i vlage.

Berba na većim površinama kombajnom, a na manjim ručno!

Ukoliko je grašak posejan na većim površinama, berba ove povrtarske kulture vrši se pomoću kombajna. Njegov učinak podrazumeva skidanje vegetativne mase, odvajanje mahune, krunjenje i prečišćavanje zrna.

Kombajnima, kojima se vrši jednofazna berba graška, dnevno se pređe površina do 6 hektara, a kod novijih modela može da iznosi i do 20. Gubici koji se javljaju pri radu kombajnom iznose 20 do 30 posto. Zašto se kombajnom ne može ostvariti berba graška koji će imati jednaku zrelost zrna saznaćete u narednom savetu.

Kada je u pitanju uzgoj graška na manjim parcelama, grašak se bere ručno i to najčešće iz dva, tri puta. Kako bi zrna bila što ujednačenije zrelosti za berbu iz jednog puta, grašak prilikom prolećne setve možete posejati gušće i na kraju imati samo jednu berbu.

Kada se grašak ubere što pre se mora odneti na mesto gde se obavlja prodaja. Kada je u pitanju skladištenje, samo na temperaturi od 0 stepeni i pri vlažnosti vazduha koja iznosi od 95 do 98 posto, on se može skladištiti dve nedelje maksimalno.

GrašakFoto: Pixabay

Prvo se beru donje mahune, pa gornje mahune graška!

Kod graška mahune se obrazuju i razvijaju od donjih grančica ka gornjim, te se stoga tako vrši i berba, prvo se beru donje mahune, zatim sa sredine biljke, a potom gornje do vrha. Prema tome, ovo je razlog zašto kod berbe kombajnom zrna nisu u potpunosti ujednačene zrelosti.

I posle berbe graška ima koristi!

Sugestija je da se grašak nakon berbe kosi, a ne čupa upravo zbog azotofiksatora na njegovom korenu, on ostavlja zemljište bogato azotom. Kako relativno rano napušta parcelu, posle njega se može obaviti setva drugih kultura, a zemljište je boljeg kvaliteta.

Nakon branja mahuna od biljke ostaju lišće i stablo koji se u svežem stanju mogu upotrebiti za ishranu stoke.

Komentari