Do krupnijih i sočnijih plodova paradajza u samo 4 koraka

Do krupnijih i sočnijih plodova paradajza u samo 4 koraka

Paradajz je definitivno ona povrtarska biljka koju najčešće sadimo i čije plodove najviše volimo da uberemo. Ona se može naći u skoro svakoj bašti. Baš zato što je tako omiljena među povrtarima i domaćicama, mnogi žele da plodovi koje uberu budu što ukusniji. Ukoliko do sada plodovi vašeg paradajza nisu bili toliko krupni i sočni kao što ste očekivali, pročitajte naše savete i saznajte gde ste grešili.

1. Odabir sorte ili hibrida paradajza

Svaka sorta paradajza neće uvek biti dobra ukoliko se sadi na različitom zemljištu ili za različite uslove uzgoja. Na primer, nećete postići jednak efekat sa istim hibridom paradajza ako ga gajite na otvorenom prostoru i na terasi.

Kako da odaberete seme paradajza – savet poljoprivrednog apotekara

Zato morate voditi računa pre odabira sorte ili hibrida koji želite da posadite u vašoj bašti. Najbolje je da se pre sadnje konsultujete sa stručnjakom koja vrsta paradajza je dobra za vaše uslove gajenja.

Krupniji i sočniji plodovi paradajza u samo 4 koraka - © Agromedia

2. Pravilna sadnja paradajza

Bez obzira na to koju ste sortu paradajza odabrali i da li ste biljke kupili u prodavnici ili ste ih sami posadili, uvek ih ostavite 1 do 3 dana pre nego što ih posadite.

Ovo je veoma koristan trik kog se pridržavaju mnogi uspešni povrtari i koji omogućava gornjem delu biljke da raste u visinu, umesto da se povija. Takođe, u zemlju posadite koren i pola stabla paradajza. Na taj način će biljka postati jača i stabilnija.

Krupniji i sočniji plodovi paradajza u samo 4 koraka - © Agromedia

3. Zalivajte pametno

Da biste vaše biljke zaštitili od naglih udara vetra, ogradite ih žicom dužine 5 metara na udaljenost od oko 25 cm u prečniku oko stabljike. Savetuje se da između dva stabla postavite kanticu sa vodom.

Na kantici napraviti rupice na dnu i sa spoljašnjih strana. Dno kante postavite u zemlju i napunite je vodom i đubrivom. Tako će ova mešavina prolaziti kroz rupe i prihranjivati zemljište.


Krupniji i sočniji plodovi paradajza u samo 4 koraka - © Agromedia

4. Pravilna nega paradajza

Svakoj biljci je potrebno dosta vode i hrane da bi se uspešno razvijala i da bi na kraju stvorila velike i sočne plodove. Zato se preporučuje da odmah nakon sadnje koristite dugoročno đubrivo.

Nakon prvog branja, svakoj biljci bi trebalo dodati 3 kašičice amonijum-sulfata. Tako će se biljke brže razvijati. Takođe, potrebno je da redovno lomite bočne izdanke. To će pomoći da plod bude veći i da brže sazreva.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica