Domaća bundeva – najisplativija zimska kultura

Domaća bundeva – najisplativija zimska kultura

Dulek odgajan kraj rečice Rabas u selu Dupljaj nadomak Valjeva i ove jeseni i zime zamirisaće u mnogim valjevskim domaćinstvima. Porodica Branković već osam godina, uz druge povrtarske kulture, dulek gaji na 40 do 60 ari gde, u zavisnosti od godine, rodi do 10 tona ovih plodova. Ništa ne prepuštaju slučaju, jer zasad zalivaju, pa su plodovi teški od 10 do 50 kilograma.

„Po meni je najlepše gajiti i prodavati dulek, zato što ima malo rada, najmanje ulaganja i stiže pred zimu kad najviše odgovara za prodaju. Sve ostalo je veća muka. Proizvodnja od jednog vagona je zadovoljavajuća i to je neka količina koja može da se proda, što je i najbitnije. Imao sam ove godine paprika na 55 ari, što je ozbiljna proizvodnja, i to je muka, ogroman trud. Jeste veća zarada i potražnja, mogao sam da prodam tri puta više nego što sam imao roda, ali je neophodan ogroman rad cele porodice. A dulek je mnogo lakše proizvesti u odnosu na papriku ‘, kaže Milovan Branković iz Dupljaja.

Bundevu uzgajaju pored reke na najplodnijoj zemlji. On se više ne gaji samo na đubrivu, na tradicionalan način, priča Milovan, jer parcela mora biti kvalitetna, plodna, ali je ova godina kako dodaje bila „čudna“ zato što na početku nije bilo padavina, a u kasnijem periodu se okišalo i spalo je dosta cveta.

„Kada sve saberem i oduzmem možda su sada krupniji plodovi, zadovoljavajuće težine, mada pojedini proizvođači se žale na smanjen rod. Trudim se da svake godine ostavim najbolje seme za setvu i gajim isključivo domaći dulek“, ističe naš sagovornik.

Proizvodnja duleka

Kako objašnjava bundevu proizvode i iz rasada i direktnom setvom semena u zemlju.

„Dešavalo se da kada rasad duleka iznesemo rano na otvoreno polje i ako mu nije pogodna godina on mnogo sporije raste, počinje da žuti, a ukoliko je povoljna godina on mnogo brže uspeva. Nekoliko godina je proizvodnja bila najbolja iz rasada, ali kada je godina hladna onda rasada sporije uspeva, pa je tako na berbu ranije stizao dulek koji je uzgajan direktno iz semena“, navodi Branković.

Foto: Dejan Davidović

Prvih godina uz bundevu gajili su i muskatnu tikvu ali su zbog manje tražnje smanjili površine pod njom. Organizovanog otkupa za ove proizvode nema, pa su ih isključivo prodavali na zelenoj pijaci, a od pre par godina veći deo roda duleka plasiraju i u jednoj valjevskoj veletrgovini. Na pijaci kilogram ove poslastice je 60 dinara, i to je kaže Branković zadovoljavajuća cena.

Dulek je proizvod koji se uvek traži, međutim, možda je prvih godina, kada smo počeli da proizvodimo na veliko i bila veća tražnja nego sada. Tada sam na pijaci  u sezoni uspevao da prodam i do 300 kilograma dnevno. Sada je na pijaci sve manje ljudi, jer mnogi kupuju u velikim marketima. U mom slučaju mene spasava i prodaja u trgovini, jer kroz njihove radnje plasiram najveći deo proizvoda i zadovoljan sam saradnjom sa njima“, rekao je Milovan Branković.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica