Dan krompira u Gospođincima – dokaz da naši proizvođači mogu da idu u korak sa evropskim!

Dan krompira u Gospođincima – dokaz da naši proizvođači mogu da idu u korak sa evropskim!

U mestu Gospođinci, nedaleko od Žablja, kompanija „Arum“ je prošle nedelje organizovala šeste po redu Dane krompira. Na njima su posetioci mogli da vide kakve rezultate postižu 22 komercijalne sorte holandske kompanije „Agrico“.

Većina sorti krompira sa ovog oglednog polja su proizvođačima već dobro poznate, ali bilo je i nekoliko sorti sa veoma specifičnim karakteristikama, koje se gaje isključivo za supermarkete ili prerađivače. Više o tome rekao nam je Živko Bugarčić iz kompanije „Arum“.

Pažnju proizvođača su zavredele one sorte krompira koje oni u poslednjih nekoliko godina gaje, ili razmišljaju da počnu da gaje. Veliki deo novog sortimenta u Srbiji je prisutan tek u poslednjih 3 do 5 godina. U proizvodnoj praksi kao najbolje pokazale su se bele sorte Arizona i Volare. Pored njih, za one koji se bave snabdevanjem supermarketa, izdvojio bih još i Madeleine i Artemis“, rekao je Živko.
 

Dan polja kompanije Arum - ©Agromedia 

Među najnovijim sortama imamo i jednu koja je u postupku priznavanja kod Komisije za priznavanje sorti, Konstanca. Ona je interesantna po tome što je visokog kvaliteta, pa je između ostalog namenjena i za pečenje. Dakle, ukoliko u budućnosti dođe do toga da neko zaista želi sortu visokih performansi, imamo i to u ponudi“, dodao je on.

Na ovoj veoma plodnoj parceli, na kojoj su domaćini primenjivali punu agrotehniku, posetioci su mogli da vide sve prednosti „Agrico“ sorti krompira i pronađu one koje su odgovarajuće za njih.
 

Krompir na njivi - ©Agromedia 

Zoran Puača, vlasnik kompanije „Arum“, istakao je: „Očekujemo da nove sorte koje promovišemo ovde nađu put do naših proizvođača i to po sistemu da se ljudi prvenstveno drže onoga u šta su sigurni, a da zatim polako prelaze i na nove, daleko prinosnije i otpornije sorte.

Domaćin ove manifestacije bila je dobro poznata povrtarska porodica Salonski. Ona povrće gaji na više od 200 hektara, a u znanje i savremenu opremu su mnogo uložili. Zato sada mogu da se pohvale prinosom od čak 80 tona krompira po hektaru.
 


Činjenica je da su se najbolje u proizvodnoj praksi pokazale bele sorte Arizona i Volare.

Goran Salonski, povrtar iz Gospođinaca, otkrio nam je svoju omiljenu sortu krompira: „Od belih krompira najomiljenija sorta mi je Volare. Ona je prinosna, laka za proizvodnju i uvek da maksimum od onoga što očekujemo od nje. Uz to, ona ima i lep izgled, krtole su joj okrugle i glatke i ima lepu pokožicu.


Inače, mi smo mnogo puta bili na stručnim putovanjima i predavanjima u Holandiji i nekim drugim zemljama, što nam je pomoglo da ostvarimo ove rezultate. Tamo smo naučili mnogo od njihovih povrtara. Ipak, izdvojio bih jednu agrotehničku meru koja je kod nas podigla proizvodnju krompira na veoma visok nivo. Reč je o bankerici. Ona bukvalno zemlju usitni i napravi veliki trapezasti nasip. Krompir u toj zemlji uspe da se dobro raširi i napravi pravi prinos“, dodao je on.
 

Dan polja kompanije Arum - ©Agromedia 


Da srpski proizvođači krompira mogu da idu u korak sa evropskim potvrdili su i gosti iz Holandije, iz kompanije „Agrico“.

Rurd Lindenberg, iz kompanije „Agrico“, objasnio nam je: „Svake godine dolazim u Srbiju po 2-3 puta i uvek se u Holandiju vratim sa pozitivnim utiscima. Moram najpre da istaknem da ste vi Srbi veoma vredan narod i da lako usvajate nova znanja i veštine. Mnogi vaši povrtari su već naučili da je dobro i kvalitetno seme krompira neophodno za uspeh u proizvodnji.
 

Krompir na njivi - ©Agromedia 


„Prihvatili su i savremene agrotehničke mere koje mogu značajno da utiču na rod. Uz sve to, klimatsko-geografski uslovi u vašoj zemlji su idealni za proizvodnju ovog povrća. Zbog svega navedenog, više uopšte nisam iznenađen kada posetimo imanja na kojima se ostvaruju prinosi od po 60, 70 ili 80 tona krompira po hektaru
“, dodao je on.

Ukoliko se proizvodnjom krompira bavite profesionalno, sigurni smo da ste od ove 22 sorte odlučili da probate barem nekoliko. U slučaju da vas gajenje krompira ne zanima, razmislite još jednom. Ipak je ovo ne samo isplativa kultura, već i jedna od najstarijih i najrasprostranjenijih namirnica na celom svetu, kao i važan deo svake trpeze, kako bogate, tako i siromašne.

Sagovornici:
Živko Bugarčić, „Arum“
Zoran Puača, vlasnik kompanije „Arum“
Goran Salonski, povrtar iz Gospođinaca
Rurd Lindenberg, „Agrico“
Goran Pejić, proizvođač iz Gornjeg Milanovca
Pavel Valent, proizvođač iz Lalića
Živojin Bjelić, kompanija „Marko produkt“

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica