Zablude: Zašto mi tikvice trule?

Zablude: Zašto mi tikvice trule?

Pitanje zbog čega tikvice trule u vrtu rezultat je česte zablude s kojom se suočavaju naši povrtari. Tokom ovog procesa dolazi do deformisanih tikvica sa tamnim pegama koje trule ili se smežuravaju i venu. Do truleži tikvica najčešće dolazi usled loše tehnologije gajenja.

Zabluda:

Ipak posledice po ove biljke mogu biti poražavajuće za mnoge baštovane. Na svu sreću problem truleži se može uspešno rešiti samo se brzo identifikuje i ispravi uzrok. Trulež plodova se javlja na vrhu tikvica, ali i na ostalim delovima biljke.

Kada se pojavi na plodu u početku izgleda kao mekan i bezbojan pečat koji se vremenom širi, potamnjuje i pretavara u trulež. Glavni problemi koji dovode do truleži tikvica su premalo ili previše vode,  previše azota ili nedostatak kalcijuma u ​​zemljištu.

Ako ne želite da koristite hemijske preparate dalje širenje truleži možete sprečiti dobrom proizvođačkom praksom.

Istina:

Pre svega izbegavajte uzgajanje tikvica u kiselom zemljištu koje ima ispod 5,5 PH vrednost. Nemojte preterivati sa zalivanjem tikvica, jer onda one počnu da trule. Kada je tlo previše vlažno dolazi do gušenja korena i čini se osetljivim na gljivične probleme.

Biljke se retko oporavljaju kada počnu da trule, ali možete sprečiti da se trulež pojavi na drugim biljkama. Sa druge strane nedovoljno vlage u zemljištu takođe može da bude pogubno po plodove.


Da biste sprečili truljenje vodite računa da zemljište na kome uzgajate tikvice bude bogato kalcijumom i da ima dovoljno vlage kako bi biljke napredovale. Zalivajte ih jednom ili dva puta nedeljno. Malčiranje pomaže u održavanju vlage oko biljaka. Takođe, nemojte preterivati sa dodavanjem azotih đubriva kako to ne bi dovelo do truleži.

Kompletan VODIČ za udruženu sadnju TIKVICA!

Kada biljke počnu da trule za njih nema spasa ali ako na vreme primetite da ima istrulelih delova, obavezno ih treba ukloniti kako ne bi postali meta za potencijalne bolesti i štetočine. Biljka nastavlja da raste tako što se odsečeni deo prekriva tvrdom korom.


Uklonite sve zaražene plodove tako da ne postanu mete za druge bolesti, i da se novi plodovi mogu normalno razviti. Nakon uklanjanja zaraženih tikvica operite ruke i dezinfikujte sve alate za baštu tako da se trulež ne proširi na zdrave biljke tikvica.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica