Saveti za sadnju krompira u plasteniku

Saveti za sadnju krompira u plasteniku

Sadnja krompira u plasteniku može biti jako unosan posao. Ukoliko krompir sadite na ovakav način već u aprilu i maju imaćete gotov proizvod spreman za prodaju. Ukoliko želite dobar prinos, morate poštovati neka pravila.

Proizvodnja krompira u zaštićenom prostoru zauzima sve veće površine u Srbiji.

Razlog za ovakvu ekspanziju ovog tipa proizvodnje krompira povrtari nalaze prvenstveno u činjenici da već tokom aprila i maja izlaze na tržište sa mladim krtolama krompira.

Rok sadnje krompira u zatvorenom prostoru

U zavisnosti od planiranog plasmana robe, planira se i rok sadnje.

 

Proizvođači koji planiraju da krajem aprila izađu na tržište sa mladim krompirom počinju sa sadnjom u zaštićenom prostoru već u decembru.

Izbor sorti i priprema

Za proizvodnju krompira u zaštićenom prostoru treba birati sorte sa kraćom vegetacijom.

Pre sadnje krtole se obavezno naklijavaju u prostorijama gde je obezbeđeno dovoljno svetlosti. Optimalna temperatura prostorija u kojima se vrši naklijavanje iznosi između 12 i 15 stepeni.

Kako da zagrejete plastenik tokom zime


Treba koristiti isključivo zdrav i kvalitetan sadni materijal. Nije preporučljivo koristiti sitnije krtole iz prethodne godine, jer postoji opasnost da ćete na taj način preneti viruse.

Za proizvodnju mladog krompira bitan je kvalitet krtola ranih sorti, jer se za ovu namenu uglavnom koriste sorte kraćeg perioda vegetacije.

Bitna odlika krompira u proizvodnji jeste ta što on u različitim uslovima brže ili sporije izrođava, što se u značajnoj meri ordažava na smanjenje prinosa.


Za ostvarivanje visokih prinosa dobrog kvaliteta od velikog je značaja upotreba zdravog sadnog materijala. Upotreba kvalitetnog i zdravog sortnog semena uz primenu i ostalih agrotehničkih mera u optimalnom roku pozitivno se odražava na dobijanje visokih prinosa.

Mladi krompir © Pixabay


Naklijavanje semena krompira

Neposredno pre sadnje, posebnu pažnju treba posvetiti naklijavanju semenskog krompira.

Naklijavanje je proces tokom kojeg krtola krompira nakon faze fiziološkog mirovanja prolazi niz procesa u kontrolisanim uslovima. Rezultat ovog procesa jesu zdrave i jake klice.

Naklijale krtole imaju čitav niz prednosti u odnosu na one koje nisu podvrgnute procesu naklijavanja. Tako se, na primer, dobijaju krtole čija je klijavost 100%, a krompir niče ranije. Nakon nicanja odmah dolazi do ukorenjivanja i bržeg i ujednačenijeg rasta.

Prostor u kojem se odvija naklijavanje treba da bude suv i da u njemu nema vlage po zidovima. Takođe, neophodno je da u ovom prostoru postoji mogućnost provetravanja.

Za proizvodnju mladog krompira bolje je birati sitnije krtole, zato što one daju manji broj stabljika. Ovo kasnije doprinosi ranijem vađenju mladog krompira.

Naklijavanje vrlo ranih i ranih sorti traje između 30 i 35 dana, pa je potrebno da to vreme isplanirate unapred.

Sadnja naklijalog krompira

Krtole krompira sade se u dobro pripremljeno i nađubreno zemljište.

Zaštitu krompira ˶za mlado˝ treba bazirati na preventivnim merama, koje podrazumevaju, pre svega, upotrebu zdravog sadnog materijala i primenu pune agrotehnike (prvenstveno primenu plodoreda).

Hemijska zaštita pri ovakvom vidu proizvodnje nije poželjna.

Autor: dipl. Inž. Jelena Stojiljković, PSSS Leskovac
Izvor: PSSS

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica