Urbano pčelarstvo? Pčele ipak više vole cveće koje raste na selu!

Urbano pčelarstvo? Pčele ipak više vole cveće koje raste na selu!

Uprkos mišljenjima nekih pčelara da pčele bolje žive u gradu, one u potrazi za ručkom više vole da sleću na cveće koje raste u atarskim područjima od onog u urbanim sredinama.
 

Pčele ipak više vole cveće koje raste na selu - © Pixabay

Sve je zastupljeniji trend razvoja urbanog pčelarstva, odnosno gajenja pčela u gradovima. Mnogi gradski pčelari smatraju da je gradski ambijent povoljniji za pčele. Ipak, istraživači sa Ohajo univerziteta se sa ovom tvrdnjom ne slažu u potpunosti.

Neki pčelari smatraju da postoji veliki broj faktora koji utiču pozitivno na pčele u gradu, počevši od klime koja je u gradovima toplija, pa do većeg izbora raznih vrsta cveća na koje pčele mogu da sleću. Takođe, veruje se i da je upotreba pesticida znatno manja u gradovima nego u polju.

Ipak, kako je dokazano istraživanjem koje je sprovedeno na Ohajo univerzitetu, pčele u potrazi za ručkom izgleda da više vole da sleću na cveće koje raste na atarskim područjima od onog koje raste u urbanim sredinama.
 

Pčele ipak više vole cveće koje raste na selu - © Pixabay

Ovo otkriće posebno je korisno za pčelare iz gradskih područja koji veruju da čuvanje pčela na seoskim farmama nije produktivno zbog malog broja različitih cvetova, rekao je istraživač sa Ohajo univerziteta.

Istraživanje je sprovedeno tako što su istraživači ostavili košnice sa pčelinjim društvima nasred groblja u Ohaju, tačno na mestu gde prestaje urbana sredina i počinje seoska. Na taj način su želeli da saznaju na koje će cvetove pčele najčešće sletati. Najveći broj pčela je u periodu od kraja leta do rane jeseni uporno sletao i leteo oko cveća koje se nalazilo na atarskom području.


Za vreme trajanja studije, pčele su uvek favorizovale biljke sa poljoprivrednih površina, pa je zabeleženo da su sakupile čak 96% polena sa tih područja.

Pčele ipak više vole cveće koje raste na selu - © Pixabay

„Izgleda da pčelama prilikom sletanja nije bilo toliko bitno da cvetovi budu različiti. Ono što su one želele jesu velike količine njihovih omiljenih sastojaka“, rekao je Sponsler, koji sada radi na Pen Stejt univerzitetu.


Za razliku od njive koje nisu veoma atraktivne za pčele, sela duž puteva imaju velike količine divljih biljaka (poznatijih i kao korov), što ih čini privlačnim za pčele, rekao je Sponsler.

Stariji autor, Rid Džonson, vanredni profesor na Univerzitetu u Ohaju, rekao je da su uz pomoć otkrića do kojih su došli u ovoj studiji uspeli da odgovore na neke nedoumice urbanih pčelara.


Pčele ipak više vole cveće koje raste na selu - © Pixabay

„Kada pčele imaju izbor, one će uvek radije odabrati cveće koje raste na poljoprivrednom zemljištu. Dok smo ovde u gradu čuvali pčele, imali smo mnogo problema da ih održimo u životu, tako da ovo istraživanje ima smisla“, rekao je Džonson.

„Nažalost, postoji to popularno verovanje da su urbana mesta bolja za gajenje pčele zbog raznovrsnosti biljaka. Ovo pokazuje da su poljoprivredne površine, bar u Ohaju, dominantnije i da ih, uprkos velikoj upotrebi pesticida, pčele vole više od gradskih“, rekao je on.

Izvor: Science Daily

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica