Odobreno 20 miliona dinara za subvencije u pčelarstvu

Odobreno 20 miliona dinara za subvencije u pčelarstvu


Sekretar za privredu Milinko Veličković potpisao je u zgradi Gradske uprave ugovore o dodeli finansijskih sredstava u oblasti pčelarstva sa 347 korisnika.

Subvencije se dodeljuju za podršku i podsticaje u pčelarstvu, za nabavku košnica i opreme za proizvodnju meda, a za ovu namenu izdvojeno je blizu 20 miliona dinara.

Na konkurs je pristiglo 418 prijava, tako da je 80 odsto korisnika i dobilo podsticajna sredstva. Uslovi konkursa nisu bili teški. Neophodno je bilo da je registrovano porodično poljoprivredno gazdinstvo, a prednost su imali oni koji se bave organskom proizvodnjom, kao i podnosioci prijava mlađi od 40 godina, naveo je Veličković.

Podsticaj i proizvođaču koji se opredelio za organsku proizvodnju 

Prema njegovim rečima, preneo je Beoinfo, ove godine subvenciju je dobio i jedini prijavljeni korisnik koji se bavi organskom proizvodnjom meda.

Veličković je podsetio da se podsticaji u pčelarstvu dodeljuju od 2015. godine kada je tu subvenciju dobilo 68 korisnika u iznosu od blizu dva miliona dinara. Pre dve godine taj iznos bio je povećan na šest miliona dinara, 2017. na blizu osam miliona dinara, dok je za ovu godinu obezbeđeno 20 miliona dinara.

Kako je naveo, Grad Beograd je u ovoj godini za podsticaje u poljoprivredi budžetom predvideo 180 miliona dinara za četiri javna poziva.

Do sada su završeni javni pozivi za nabavku mehanizacije, stočarstvo, voćarstvo i povrtarstvo.

Izvor:Tanjug 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica