Ovo su NAJISPLATIVIJE SORTE ORAHA za uzgoj

Postoji niz izazova sa kojima se voćari poslednjih godina suočavaju. Suša, klimatske promene, rani mrazevi, grad, visoki troškovi proizvodnje, samo su neki od problema. Međutim, kada je reč o uzgoju oraha, osim što je plasman u konditorskoj industriji siguran, postoji još niz prednosti i razloga zašto treba razmisliti o uzgoju ove biljke. Naravno od odabira sorti i kvalitetnih sadnica zavisi i prinos a samim tim i zarada. Kompanija Misbell Orah Sadnice već nekoliko godina bavi se distribucijom sadnica visokorodnih sorti oraha, koje dolaze iz Turske.

„Naš sadni materijal stiže iz Turske, gde ih ova kompanija proizvodi, izvozi ih na celoj teritoriji Balkana gde ih prodaje. Etikete na sadnicama su garancija svim proizvođačima da su sertifikovane od strane ministrastva Turske. Reč je o dvogodišnjim sadnicama u prvoj extra klasi. Standard ovih sadnica je od 1,20 metara pa naviše“, objašnjava dipl. inž. Jelena Gogić iz kompanije Misbell.

Lateralne sorte oraha kaleme se na poseban način u Turskoj i kao takve dolaze u rasadnik kompanije u Misbell u Velikom Gradištu. Ovaj način kalemljenja razlikuje se od onog na koji smo mi navikli.

Prema rečima dipl. Inž. Darka Stojičevića iz kompanije Misbell, turski način kalemljenja je karakterističan po tome što se uzima sa matičnog stabla uzmaju jedno okce odnosno deo kore i stavljaju na podlogu. U toku druge vegetcije kada se ta sadnica posadi preko pupoljka se razvija sorta koja će tako odgojena na jesen ići u prodaju.

Razlika u odnosu na rasadničarsku proizvodnju oraha kod nas je što se kod nas orah kalemi „engleskim“ ili prostim spajanjem. Tada se na podlogu nabacuje kalem grančica i tako se dobija sadnica.

Sorta oraha pod imenom Čendler već godinama jedna je od najpopulanijih, najtraženijih i najisplativijih na svetu. Pored toga što je otporan na bakteriozu, karakteriše ga i veliki prinos spoljnih grana.

Najisplativija sorta oraha za uzgoj

„Čendler je sorta broj 1, je američka sorta koju su 80-ih godina Turci otkupili od Amerikanaca. Radili su na njoj i usavršili je za svoje potrebe. Ovo je sorta koja se dosta gaji i u drugim delovima Evrope: u Bugarskoj, Francuskoj, Rusji i Ukrajini, ali i Španiji i Italiji. Na našim prostorima je to nešto novo. Registrovana je 2016. godine. Mi smo prva firma na ovim prostorima koja je počela time da se bavi. Reč je o lateralnoj sorti koje rađaju duž celih grana i samim tim prinos kod njih je značajno veći. Takođe, ovaj orah se sadi gusto, pa se tako dobija oko 280 biljaka po hektaru“, kaže Jelena.

Zbog svega toga je ova sorta, ekonomski najisplativija za uzgoj, pa se i veliki broj proizvođača odlučuje za sadnju ove sorte.

Ovo su NAJISPLATIVIJE SORTE ORAHA za uzgoj-©AgromediaFoto: Agromedia, 2020, sva prava zadržana

Zdravko Bjelajac iz Sombora nam je objasnio da je pre tri godine sa prijateljem posadio orahe na 11,4 hektara, odnosno ukupno 3.240 stabala. Njihov zasad je sada u trećoj godini, orasi su se razgranali, prošli su, kako sam kaže „dečije bolesti“, a ušli su u posao na njegovu inicijativu jer je Zdravko želeo da se obezbedi za penziju i da ima šta da radi, da mu ne bude dosadno, a da ima i ekonomske koristi od toga.

Nebojši Andrijević je bilo bitno da su biljke zdrave i da je to porodični projekat. Rečeno im je da će da rađa u petoj godini i videće šta će biti, jer ne znaju kojim će tempom ići. A, što se finansijskog dela tiče „samo neka rađa, pa koliko bude – biće“, kaže Nebojša.

Stručna pomoć i otkup plodova

Ipak, oni koji su iz nekog razloga još uvek u nedoumici da li da gaje ove sorte, mogu preko kompanije MIsbell da se I sami uvere u kvalitet ovih sadnica.

Ovo su NAJISPLATIVIJE SORTE ORAHA za uzgoj- © Pixabay

Svi koji su zainteresovani da gaje lateralne sorte mogu kontaktirani tim stručnih lica iz kompanije Misbell, a mogu doći i u rasadnik i sami se uveriti u kvalitet i način gajenja ovih sadnica. Svi odgajivači mogu od ovih stručnjaka dobiti potpunu podršku i planiranje proizvodnje kako bi na kraju bili zadovoljni rodom.

A pored svoje stručne pomoći u odgajanju oraha, kompanija Misbell svim proizvođačima koji se odluče za njihove sadnice odmah obezbeđuje i otkup plodova ove voćne kulture.

“S obzirom da je Čendler berzanska roba, a Turskoj, koja je inače 4. proizvođač oraha u svetu i proizvede oko 200.000 tona oraha, treba još toliko. Oni još toliko oraha uvezu. Budućnost naše firme je da sve što se ovde proizvede podmiri naše potrebe, a zatim će se dalje izvoziti u Tursku”, zaključuje Jelena Gogić iz Misbell-a.

Sagovornici:
dipl. inž. Jelena Gogić, Misbell
dipl. Inž. Darko Stojičević, Misbell
Zdravko Bjelajac iz Sombora
Nebojša Andrijević
dipl. inž. Darko Stojićević, Misbell

Komentari