OVČARSTVO U LOŠOJ POZICIJI: Skupa hrana, a niske prodajne cene

OVČARSTVO U LOŠOJ POZICIJI: Skupa hrana, a niske prodajne cene

Veljko Aćimović iz sela Davidovca kod Paraćina, nastavio je porodičnu tradiciju i opredelio se za ovčarstvo. Ipak, protekle dve godine nisu bile tako uspešne. Cene hrane su poskupele, a ovaca pale. Zato smo razgovarali sa Veljkom i saznali na koji način se on bori sa trenutnom situacijom.

Veljko trenutno ima 50 plotkinja Vinterberg rase. Ovčarstvo je dugo u njegovoj porodici. Posao je započeo deda, a nastavio otac.

Sami proizvode stočnu hranu na svojih 5 hekatara zemlje, kao i na dodatnim parcelama u zakupu. Ova godina je, kako ističe, bila posebno teška zbog suše, koja je značajno uticala na rod kukuruza. A samim tim i na snabdevanje ovaca hranom.

 

ovčarstvoOvčarstvo - ©Agromedia

Kada je reč o prodaji, trenutno prodaju jagnjad. Kupaca ima sa raznih strana, a dolaze do njih pomoću oglasa. Međutim, od kako je počela korona, cene su dosta pale.

Skočile su cene svega. Srećom, imamo našu hranu, ali je cena jaganjadi ostala ista.”, kaže Veljko.

Pre pandemije prodavali su po ceni od 300 – 320. Nakon početka pandemije držžali su cenu od 250-260 i to je, kako ističe, jako dobra cena kako je moglo biti. Kupci su uglavnom restorani i kafane.

Planovi za dalje – Ovčarstvo ostaje primarno zanimanje

U Veljkovom domaćinstvu, u ovčarstvu učestvuje njih troje – otac, majka i on.

Objekat koji trenutno imaju može da primi 75 plotkinja. Ali, u planu je proširenje stada, te i samog objekta.

Takođe, ima u vidu udruženje ovčara iz Kragujevca i planira da ostvari saradnju sa njima.

Veljkovo stado je umatičeno, te je i korisnik subvencija. Iako ne dolaze redovno, ipak dođu – i kako kaže “Kad god dođu, dobrodošle su. Dosta znače.”.

Uprkos visokim cenama i trenutno ne tako sjajnoj situaciji, Veljko namerava da poveća broj ovaca. U planu je 150 plotkinja, koje bi zadovoljavale potrebe i pružile zadovoljavajući prihod.

Komentari (1)

Bane Stojanović

2021-12-07 20:17:50

Netačne informacije…

agromedia

2022-01-10 14:15:11

Dragi Bane, da li Vi imate tačnije informacije? Srdačno

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica