Nova fabrika u Rekovcu – šansa za ovčarstvo i kozarstvo

Nova fabrika u Rekovcu – šansa za ovčarstvo i kozarstvo

Slovačka mlekara „Koliba“ planira da izgradi u Rekovcu fabriku za proizvodnju mlečnih proizvoda od ovčjeg i kozjeg mleka. Prema preliminarnom dogovoru, u ovoj fabrici biće uposleno 100 radnika, a osim novih radnih mesta podjednako je važno da će odgajivači koza i ovaca imati gde da prodaju mleko.
 

Jarac - © Foto: Biljana Nenković

 

Izgradnja fabrike je načelno dogovorena u decembru prošle, a već u januaru ove godine slovački partneri potpisali su i pismo o namerama. Time su počele pripreme za jedan od najvažnijih projekata u levačkom kraju u poslednjih deset godina.

Mlekara „Kikinda“ započela rad u nekadašnjoj fabrici „Sloga“

Otvaranjem fabrike ovčje i kozje mleko imaće siguran plasman i cenu. Jedina obaveza proizvođača je da isporučuju kvalitetno mleko“, rekao je Nikola Radosavljević, predsednik Saveta za podsticaj i razvoj privrede Jagodine.
 

Mleko - © Foto: Agromedia

Slovački investitor i vlasnik „Kolibe“, Petar Žan, kaže da je ovaj posao već razvijen u njegovoj zemlji, gde od mleka uglavnom prave sir. Odlučio se za Rekovac zbog potencijala i velikog broja odgajivača koza i ovaca. To potvrđuje i Slavoljub Vuletić, predsednik Udruženja odgajivača koza i ovaca ,,Zlatno runo”.
 


Otvaranjem fabrike ovčje i kozje mleko imaće siguran plasman i cenu.

„Prema popisu Udruženja, broj ovaca je oko 12.000, a koza ima oko 2.000. Nama je do sada bio problem, jer nismo imali gde da plasiramo mleko svojih stada“, kaže Vuletić.

Kozji sir bez muke


 

Ovce i jaganjci - © Foto: Biljana Nenković


Celu investiciju podržala je Vlada Srbije i Ministarstvo poljoprivrede na čelu sa ministrom Branislavom Nedimovićem. Nova fabrika zvaće se „Koliba Levač“. Krajem januara prvih 15 radnika krenuće put Slovačke kako bi se obučili za rad u rekovačkoj mlekari.

Ko čuva ovce, taj ima i novce!

Vladan Antonijević iz sela Dragovo je dugogodišnji stočar, čiju su farmu slovački investitori obišli prilikom poslednje posete Rekovcu. On trenutno ima 50 ovaca i 40 jagnjadi.
 

Nama je do sada bio problem, jer nismo imali gde da plasiramo mleko svojih stada.

Moja porodica se ovčarstvom bavi 15 godina. Mogli bismo još više ovaca da gajimo jer je kapacitet farme 150 grla. Gajimo pirotsku molcu, jer joj odgovaraju naši krajevi. Problem je što ovde retko ko muze ovce i koze, jer nema gde da plasira mleko. Uglavnom prodajemo jagnjad ili meso, i od toga živimo. Jednostavno, ovce se ne muzu, što je prava šteta. To bi nam bio još jedan izvor prihoda. Ukoliko ova fabrika zaživi, možda odlučimo da gajimo i koze“, kaže Antonijević.
 

Stado koza - © Foto: Biljana Nenković

Petar Žan, vlasnik firme „Koliba“ iz Slovačke misli da će njegova investicija u Rekovcu biti isplativa i za njega i za stočare. Njegov plan je da u početku dnevno otkupljuje od 3.000 do 5.000 litara mleka, od čega bi se pravio sir i druge mlečne prerađevine.

Sagovornici:
Nikola Radosavljević, SO Jagodina
Slavoljub Vuletić, predsednik udruženja „Zlatno runo“
Vladan Antonijević, ovčar iz Dragova
Petar Žan, vlasnik firme „Koliba“

Foto: Biljana Nenković

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica