Za organsku proizvodnju treba i malo muke, ali mladi ne žele da rade

Za organsku proizvodnju treba i malo muke, ali mladi ne žele da rade

Da interesovanje za organsku proizvodnju, kako u Srbiji, tako i u Evropskoj uniji raste, govore i podaci. U EU se za organsku biljnu proizvodnju koristi oko 11 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta, dok su se u Srbiji do prošle godine te površine prostirale na više od 15.000 hektara. Međutim, neki proizvođači smatraju da je organska poljoprivreda za mlade ljude ipak preveliki zalogaj.
 

Za organsku proizvodnju treba i malo muke, mladi neće da rade - © Pixabay

Mladi ne žele da kopaju, i uglavnom mi dolaze ljudi od 70 godina. Sve se radi bez upotrebe hemijskih sredstava i ručnom obradom. Zato je danas teško naći radnike“, požalio se Zoran Atanacković iz Crepaje, jedan od 2.200 sertifikovanih proizvođača organske hrane u Srbiji.

Uz žuljevite ruke treba i mnogo ulaganja, jer je organska proizvodnja strogo propisana, zakonski regulisana, za razliku od konvencionalne. I sve to treba ispoštovati. Zato profesorka Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, Branka Lazić, kaže da se u taj posao ne treba upuštati ako se prvo dobro ne upoznate sa zahtevnim pravilima i ocenite da li to možete da sprovedete.
 

Za organsku proizvodnju treba i malo muke, mladi neće da rade - © Pixabay

A po priznanju Atanackovića, u organsku proizvodnju se upustio iz nužde, kada je iz zdravstvenih razloga morao da napusti dotadašnji posao i najpre za sebe i svoju porodicu počeo da uzgaja zdravu hranu.

Sada na 15 hektara gaji stare autohtone sorte kukuruza, lana, suncokreta i drugih kultura. Godišnje proizvede više od 25 tona zdrave hrane. Nema problema sa tržištem, jer kupci traže baš njega. Problem je samo što nema dovoljno radnika za ručnu obradu zemljišta, a žali se i na obimnu papirologiju za sertifikaciju. Ipak, od organske proizvodnje, kaže, njegova porodica sad može lepo da živi.

Izvor: Sputnik

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica