Japanski javor: Neprevaziđeni dekor vrta

Japanski javor: Neprevaziđeni dekor vrta

 Japanski javor: Neprevaziđeni ukras vrta- © Pixabay

Japanski javor koristiti se često u pejzažnoj arhitekturi s obzirom da listovi predstavljaju pravo umetničko delo. Postoji čitav niz formi, oblika i boja, koje ovu biljku čine nepogrešivim izborom za dekor otvorenih, ali i zatvorenih prostora.

Ukoliko želite da imate japanski javor u svom vrtu u rasadniku možete dobiti ponudu svih mogućih nijansi i boja lišća. Takođe, može da se gaji i kao bonsai, a može i kao kalemljena forma u obliku malih kišobranastih, loptastih ili polu patuljastih vrsta.

Reč je o vrsti koja može da se gaji i u posudi, ali i na otvorenom prostoru. Biljka ne podnosi izrazito jako sunce ili suv teren, te je obavezno zalivanje tokom gajenja.

Japanski javor: Neprevaziđeni ukras vrta- © Pixabay

Japanski javor može da se gaji i iz semena. On daje male orašice koje imaju zalistak koji se naziva „mali propeler“.  Takvo seme može da se poseje, a već naredne godine dobija se mala biljka javora. Pošto je reč o kultivisanoj biljci, ukoliko je reč, na primer, o crvenom javoru, to ne znači da će naredna biljka imati crvene listove, već oni mogu biti zeleni, žuti ili šareni, jer mogu nositi genetiku od nekog dalekog rođaka.

Kvalitet u pogledu nijansi boja, kao i forma listova koji su tanki i urezani mora da se održava, posebno tokom letnjih meseci, kada dolazi do oštećenja oboda, ali i sagorevanja celokupnih listova. Uzrok je, pre svega, suv vazduh i toplota tokom letnjih meseci.

Rešenje je orošavanje.

Japanski javor: Neprevaziđeni ukras vrta- © Pixabay

Drugi problem je, ukoliko se stvori prevelika količina vlage, razvoj gljivičnih oboljenja, pa listovi mogu biti oštećeni delom ili celokupno. Potrebno je pravilno vršiti zaštitu biljke, što se može uraditi fungicidima, kao što su Fostonik ili Teatar i Mankogal ili Antrakol, sa primenom od aprila do novembra.

Takođe, biljku je potrebno zaštiti od napada insekata, a za to su vrlo efikasni Fastak i Fobos, koji se primenjuju u maju, julu i septembru.


Od prihrane se može koristiti Wuksal super ili NPK đubrivo 20:20:20 i to u aprilu, maju i julu. Ovde ćemo istaći bakterijske preparate i sredstva koja sadrže aminokiseline jer su se pokazali kao veoma delotvorni kod ovakvog lečenja, a pored toga time se ublažava stes koji nastaje kod biljaka u letnjim mesecima.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica