Saveti za početnike: Obavezni jesenji radovi u organskoj bašti

Saveti za početnike: Obavezni jesenji radovi u organskoj bašti

Iako na prvi pogled deluje da se intezitet radova u organskoj bašti smanjuje u jesen, osim što je vreme jesenjoj sadnji, to je i vreme pripreme za zimu i razmišljanje o narednoj godini. Šta je sve potrebno uraditi da biste bili spremni za narednu sezonu?

Jesenji radovi u organskoj basti - © Pixabay

Pripremite zaštitu za biljke od vetra i prvih mrazeva

Jesen je jako ćudljiv period godine, pogotovo sa pojavom klimatskih promena, kojima smo svi svedoci. Držite na oku vremensku prognozu i noćne temperature. Ukoliko se desi nagli pad temperature ili iznenadni mraz, jako je malo potrebno da dođe do oštećenja biljaka ili cveća. Obavezno pogledajte savete kako zaštiti biljke od mraza i zime.

Sačuvajte svoje seme

Prednosti organske bašte je što možete sačuvati seme svog povrća, cveća ili začinskog bilja za narednu godinu. Seme je potrebno čuvati u materijalima koji „dišu“, kao što su papirne kesice, a njih stavite u kartonsku kutiju.

Jesenji radovi u organskoj basti - © Pixabay

Presadite začinsko bilje i cveće

Začinsko bilje i cveće koje je osetljivo na hladnoću presadite u saksije ili sanduke jer je vreme da ih unesete unutra. Pre nego što ih unesete u prostor namenjen za njihov boravak, obavezno pregledajte biljke da li imaju znakove bolesti ili insekte, da ne bi i njih uneli sa biljkama.

Pravo je vreme za obračun sa korovom

U organskoj sadnji na korov gledamo iz druge perspektive. Jesen je vreme kada korov ispušta svoje seme u zemlju za narednu godinu. Fizičkim uklanjanjem korova u jesen smanićete njegov rast na proleće. Nikako ih nemojte čuvati za kompost. Bacite ih u kantu kako biste se oslobodili semena.

Jesenji radovi u organskoj basti - © Pixabay

Posadite novo drvo ili žbunastu biljku

Jesen je najbolje vreme da posadite novo drveće, zimzeleno žbunje ili grmolike biljke. Oni će imati oko dva meseca vremena da formiraju korenov sistem pre nego što se zemlja smrzne. Kada dođe proleće, svoju energiju će usmeriti na rast i cvetanje, umesto na razvoj korena.


Pripremite materijal za kompostiranje

Jesen je vreme za sređivanje bašte, orezivanje drveća, grmlja, košenje trave. Sav biljni materijal koji ste dobili sređivanjem dvorišta i bašte (osim korova) možete usitniti i pripremiti za pravljenje komposta. Pogledajte savete kako da iskoristite ostatke voća i trave i napravite kompost.

Jesenji radovi u organskoj basti - © Pixabay

Analizirajte svoju baštu

Prošetajte svojom organskom baštom. Odvojite vreme da pogledate i analizirajte šta je ispalo dobro, a šta nije, kako biste mogli da napravite planove za promene. Najbolje da vodite baštenski dnevnik, gde ćete beležiti takva zapažanja, što će vam olakšati planiranje za sledeću godinu.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica