Prednosti i nedostaci organske poljoprivrede

Prednosti i nedostaci organske poljoprivrede

Prednosti i nedostaci organske proizvodnje - ©Pixabay

Sistem organske poljoprivredne proizvodnje često nailazi na neodobravanje. Mnogi organski proizvođači nakon prve godine ostanu nezadovoljni, jer prinosi u početku nisu dovoljni da pokriju sve troškove proizvodnje kao i angažovanje proizvođača. Međutim, sa potpunim uspostavljanjem sistema i povezivanjem biljne i stočarske proizvodnje, nakon nekoliko godina postižu se sasvim zadovoljavajući prinosi i dobijaju proizvodi visokog kvaliteta, koji mogu doneti značajan profit proizvođaču.

Uprkos neslaganjima poljoprivrednih proizvođača, organska poljoprivreda ima svoje prednosti i nedostatke.

Nedostaci organske proizvodnje

  • Nedostatak organske proizvodnje se ogleda u nedovoljnoj proizvodnji organskog sertifikovanog semena i stočnog fonda i preparata koji su dozvoljeni za upotrebu u organskoj proizvodnji.
  • Nedovoljna efikasnost prirodnih preparata u slučajevima intezivnijih napada prouzrokovača bolesti i štetočina jesu neki od ozbiljnijih problema sa kojima se organski proizvođači susreću.
  • Toj listi se mogu dodati i nedostatak stručnih i edukovanih kadrova kao i nedovoljni materijalni podsticaji od strane države i odgovarajućih institucija.

Prednosti organske proizvodnje

Bez obzira na objektivno prisutne teškoće gazdinstva na području centralne Srbije bi mogla ozbiljnije da se zainteresuju za organsku poljoprivredu, iz više razloga.

  • Zbog usitnjenih poseda na području centralne Srbije lakše se može organizovati organska proizvodnja obzirom da na takvim površinama se ne može organizovati konkurentna konvencionalna poljoprivreda.
  • Uvođenjem i širenjem organske poljoprivrede podstiče se razvoj sela kao i seoskog turizma.
  • Razvoj organske poljoprivrede otvara mogućnost izlaska na domaće i strano tržište i ulaska u velike trgovinske lance, čiji zahtevi iz dana u dan rastu i čija je obaveza ili će uskoro biti da svoju ponudu upotpune i proizvodima organskog porekla.
  • Pored ovih prednosti, značaj organske proizvodnje se ogleda i u dobijanju zdravstveno bezbedne hrane, očuvanju životne sredine kao i biljnih zajednica. Iz tih razloga svaki pokušaj prikaza organske poljoprivrede kao neisplative gubi na značaju.

Dragana Jelić, master menadžer

Pratite nas

PODELITE VEST

Tagovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

Izdvajamo

Prethodna
Sledeći

Povezane vesti

Najčitanije vesti

×

Prijavite se na newsletter

Saznajte prvi sve aktuelnosti