Poljoprivreda bez pesticida? – Ipak je moguće!

Poljoprivreda bez pesticida? – Ipak je moguće!

Ako se pitate da li je poljoprivreda održiva i bez upotrebe pesticida, odgovor je – da, moguće je! Objašnjenje kako da uspete u tome dao nam je Aleksandar Bulović, dipl. ing. poljoprivrede koji se i sam bavi organskom proizvodnjom, a i autor je knjige „Poljoprivreda bez pesticida – da, moguće je!“.
 

Poljoprivreda bez pesticida, da moguće je - © Aleksandar Bulović

Na ideju da se bavi organskom proizvodnjom, ali i da napiše knjigu o njoj, Aleksandar je došao kada je 2012. godine shvatio koliko je teško da svom tek rođenom sinu pripremi zdravu hranu bez ostatka pesticida. To je za njega bio zaista težak posao, jer je bilo skoro nemoguće da pronađe hranu koja je u potpunosti organska.

Kao agronom, autor ove knjige zna koliko naši proizvođači stavljaju pesticida u toku same proizvodnje. On objašnjava da su to doze koje su znatno veće od dozvoljenih, ali i da su retki slučajevi kada se zaista poštuje karenca. Međutim, uprkos njihovoj neophodnosti, ovaj autor smatra da je bavljenje poljoprivredom ipak moguće i bez bilo kakve upotrebe pesticida.
 

Poljoprivreda bez pesticida, da moguće je - © Aleksandar Bulović 

Moguće je baviti se poljoprivredom bez pesticida. Mnogi narodi su preživljavali vekovima pre nastanka pesticida uprkos bolestima i štetnim organizmima koji napadaju biljke“, kaže Aleksandar. Ono što je veoma opasno, a što naši proizvođači na njivama često primenjuju jeste nekontrolisana upotreba pesticida.

Pesticidi se koriste bez kontrole. Često poljoprivredni proizvođač ‘odokativno’ povećava dozu, jer se drži parole više je bolje, ili bolje je sprečiti nego lečiti, a plodove ubira sa njive kad on hoće, bez obzira na to što je tretirano pre dan-dva. Pesticidi u tom vremenskom roku nisu imali dovoljno vremena da se degradiraju, odnosno raspadnu u biljci kako bi trebalo“, kaže autor knjige „Poljoprivreda bez pesticida – da, moguće je“.
 

Poljoprivreda bez pesticida, da moguće je - © Aleksandar Bulović

Aleksandar Bulović se bavi organskom poljoprivredom. Ima veliku oglednu baštu u kojoj dokazuje tačnost metoda koje je i naveo u svojoj knjizi. Inače u saradnji sa dva-tri proizvođača na različitim lokacijama radi isto to, prati i zapisuje kako teče proizvodnja.

Razvoj organske poljoprivrede je u Bosni i Hercegovini tek u začetku, ali ipak postoje određene tendencije da se ona razvija. Kako Aleksandar ističe, stalno nastaju mala udruženja koja podržavaju organsku proizvodnju, ali da bi to bilo uspešno, mora da postoji biznis plan koji će ispratiti celokupnu proizvodnju sve do prodaje.
 

Poljoprivreda bez pesticida, da moguće je - © Aleksandar Bulović

U razvijenim zemljama odavno je organska poljoprivreda prepoznata kao jedan od mnogobrojnih vidova poljoprivrede. Takođe, u Srbiji i Hrvatskoj ovo je na višem nivou nego u BiH, dodaje naš sagovornik.

Autor preporučuje da oni koji žele da se bave organskom poljoprivredom treba da nauče više o njoj kako putem literature tako i putem interneta. Na taj način će moći da odaberu pravo seme za sadnju, jer u prodaji postoje i semena starih sorti biljaka koja su otporna i tolerantna na biljne bolesti i štetočine. Veoma je bitno i da poljoprivrednici nauče kako da u organskoj proizvodnji prave preparate od prirodnih materija od kojih se prave biopesticidi.

Treba krenuti sa malom baštom i biti svestan toga da kvantitet u organskoj proizvodnji nije najbitniji niti je od presudne važnosti. Najbitnije je da biljka bude zdrava i da može da se konzumira direktno sa njive, za razliku od onih biljaka koje su tretirane pesticidima i na kojima se pesticidi mogu videti golim okom, kaže Aleksandar Bulović, koji se pored organske poljoprivrede bavi i proizvodnjom voćnih rakija i travarica.
 

Poljoprivreda bez pesticida, da moguće je - © Aleksandar Bulović 

Knjiga „Poljoprivreda bez pesticida – da, moguće je!“, dipl. ing. poljoprivrede, Aleksandra Bulovića, podeljena je po poglavljima u kojima je detaljno objašnjeno kako napraviti preparate na prirodnoj osnovi koji su se koristili vekovima ranije. U knjizi se još navodi koja sve organska đubriva se koriste u svetu, koji su to štetni, a koji korisni organizmi, kao i koje biljke odlično sarađuju u bašti.

Sagovornik: Aleksandar Bulović, dipl. ing. poljoprivrede i autor knjige „Poljoprivreda bez pesticida – da, moguće je!“

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica