Organsko baštovanstvo: Pravilnim zalivanjem izbegnite pojavu bolesti

Organsko baštovanstvo: Pravilnim zalivanjem izbegnite pojavu bolesti

Voda ima veoma važnu ulogu u gajenju biljka. U organskoj proizvodnji, pored toga što voda ne sme da sadrži nedozvoljene materije, mogu se izazvati određene bolesti koje se mogu izbeći redovnim i adekvatnim zalivanjem.

Gajenje povrća u bašti - © Pixabay

U konvencionalnoj proizvodnji, za tretiranje bolesti se mogu koristiti pesticidi, dok u organskoj proizvodnji stručnjaci savetuju da akcenat treba biti na prevenciji. Primenom organskih metoda obrađivanja zemljišta, pažljiv izbor biljaka, kao i precizan raspored i odgovarajuće snadbevanje vodom, doprineće smanjivanju potrošnje ovog dragocenog resursa i problema koji nastaju zbog suše ili preteranog zalivanja.

Nestašica vode utiče na biljke na više načina, zavisno od vrste biljke i stepena nedostatka. I pre nego što se na biljkama pokažu očigledni znaci pogođenosti sušom, kao što je uvenuće, njihov rast i napredovanje bivaju usporeni.

Neki od problema koji se javljaju kod lisnatog povrća, kao što su spanać i kupus jeste da postaju znatno manji. Ukupna životna sposobnost biljaka je slabija, što za posledicu ima manji i sporiji rast. Cvetovi često opadaju, a plodovi su manji i slabijeg kvaliteta. Neke vrste biljaka prevremeno cvetaju ako ne dobiju dovoljno vode. Jednogodišnje biljke cvetaju vrlo kratko pre nego što uvenu.

Organska bašta - © Pixabay

Zeljaste višegodišnje biljke venu, lišće im opada i konačno polegnu po zemljištu. Nedostatak vode uzrokuje i manjak ili neravnotežu hranjivih sastojaka, jer biljke ne mogu da preko korenja apsorbuju ono što im je potrebno. U veoma suvim krajevima, posledice dodatno pogoršava to što se gomilaju u zemljištu određene vrste soli, koje nastaju zbog velikog isparavanja vode.

Biljke postaju podložnije bolestima i napadima štetočina kad nemaju dovoljno vode. Pepelnica je mnogo češća na ružama, vinovoj lozi, mekom voću i drugim biljkama kad je zemljište suvo. I krastavost krompira je izraženija na suvom zemljištu. Trulež pupoljaka je poremećaj koji kod paradajza i paprike uzrokuje nedostatak vode. Biljke ugrožene sušom češća su meta štetočina kao što su bela leptirasta vaš i druge biljne vaši.

Izvor: Poljoprivredne stručne i savetodavne službe
Autor:  Dipl.inž. Nemanja Konstantinović PSSS Kruševac

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.