Neočekivano: cenu organske proizvodnje plaćaju slepi miševi

Neočekivano: cenu organske proizvodnje plaćaju slepi miševi

Uobičajeno, kada razmišljamo o organskoj poljoprivredi, stvaramo sliku o zdravijoj hrani i boljoj budućnosti za životnu sredinu. Međutim, novo istraživanje koje su sproveli univerziteti u Bristolu, Getingenu i Ekseteru, bacilo je svetlo na iznenađujuće posledice prelaska na organsku poljoprivredu – opadanje aktivnosti slepih miševa. Cenu organske proizvodnje izgleda da plaćaju slepi miševi!

Iako su organske farme često povezane sa višim biodiverzitetom u poređenju sa konvencionalnim farmama, otkriveno je da prelazak na organsku poljoprivredu može negativno uticati na aktivnost ovih značajnih insektofila. Studija je ispitivala 22 para voćnjaka citrusa, upoređujući aktivnost slepih miševa na sertifikovanim organskim farmama sa konvencionalnim farmama i farmama u tranziciji ka organskoj poljoprivredi. Rezultati su pokazali da je aktivnost tri od četiri vrste slepih miševa značajno opala na farmama u tranziciji, dok se povećala na uspostavljenim organskim farmama.

“Očekivali smo pozitivne efekte prelaska na organsku poljoprivredu odmah”, rekla je Penelope Fijalas sa Univerziteta u Ekseteru, “ali naši nalazi ukazuju da na zemljištu može doći do štete nakon što prestanu đubriva, pesticidi i drugi aspekti konvencionalne poljoprivrede. Tlu i širem ekosistemu će možda trebati dosta vremena da se oporave.”

Iako ovaj iznenadni efekat na slepe miševe može izgledati nepovoljno, studija sugeriše da bi prelazak na organsku poljoprivredu trebalo pažljivo kontrolisati kako bi se ograničili negativni uticaji na biodiverzitet. Na primer, susedne farme bi trebalo da izbegnu istovremeni prelazak, omogućavajući divljim životinjama da pronađu alternativna staništa u blizini dok svaka farma menja svoje metode.

Ovaj nalaz otvara nova vrata za istraživanje i ukazuje na važnost pažljivog upravljanja tranzicijom ka organskoj poljoprivredi, kako bismo zaista ostvarili sve njene blagodeti za životnu sredinu i biodiverzitet.

Izvor: geneticliteracy, jpost

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica