Napravite sami: Organski preparati za suzbijanje pepelnice krastavca

Napravite sami: Organski preparati za suzbijanje pepelnice krastavca

Veliki broj poljoprivrednih proizvođača sve češće za suzbijanje bolesti koriste organske preparate koje prave sami. Danas vam predstavljamo 2 takva preparata koja su odlična za suzbijanje pepelnice krastavca. 

Krastavac - © Pixabay

Pepelnica je redovna bolest na krastavcima, a javlja se s istim intenzitetom u polju kao i u zaštićenom prostoru. Vrlo tipičan simptom infekcije je pepeljasta prevlaka na licu lista, koja se lako uklanja dodirom prsta. Kod jake zaraze, posebno u zaštićenom prostoru, može biti zaraženo i naličje lista. Smanjuje se asimilaciona površina lista što dovodi do gubitka u prinosu i kvalitetu. Zaraženo lišće žuti, postepeno se suši i propada.

Dva su uzročnika pepelnice, jedna je Sphaerotheca fuliginea koja na listovima razvija pepeljasto sivu prevlaku i Erysiphe cichoracearum čija je prevlaka bašunasto bele boje. Uzrok česte pojave pepelnice na krastavcu je visoka vlažnost vazduha koja je neophodna za normalan rast i razvoj krastavaca, što uz povećanu temperaturu pogoduje razvoju pepelnice. Isto tako razvoju bolesti jako odgovara intenzivan rast biljaka, prihranjivanje velikim količinama azota i slabije svetlo.

Gljivice, uzročnici pepelnice, prezimljuju na korovima, a na veće udaljenosti ih raznosi vetar. U organskoj proizvodnji za suzbijanje pepelnice mogu da se korsite sledeći preparati.

Sredstvo za suzbijanje pepelnice od preslice-rastavića

1 kg sveže preslice (ili 150 g suve) potopiti u 10l vode i ostaviti 24 sata da odstoji. Zatim na tihoj vatri kuvati lagano i da vri 30 min. Kada se ohladi, procediti i ovom tečnošću prskati biljke u razređenom odnosu 1:5. Biljke tretirati po lepom i sunčanom vremenu. Postupak se može ponoviti više puta.

Sredstvo za prskanje od sode bikarbone

U 2 litre vode doda se 1 kap biljnog ulja, 1 kap deterdženta i 2 kašičice sode bikarbone. Biljno ulje služi kao fiksator sode, a deterdžent omogućuje bolje raspršivanje sredstva.

Osim krastavca sa ovim sredstvima se mogu tretirati tikvice i tikve protiv prouzrikovača pepelnice.

Izvor:  Savjetodavna služba Herceg Novi

Autor:  Dipl.inž. Mileva Marić

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

.