Koja sorta kruške je najpogodnija za organsku proizvodnju? Ovaj proizvođač daje odgovor

Koja sorta kruške je najpogodnija za organsku proizvodnju? Ovaj proizvođač daje odgovor

Prilikom bavljenja poljoprivredom po organskim principima proizvođači moraju da obrate pažnju na brojne stavke poput efikasne prihrane i zaštite od bolesti i štetočina koje smanjuju prinos i kvalitet plodova, ali i na izbor odgovarajućih vrsta to jest sorti koje su „zahvalne“ za organsku proizvodnju.

Kiferov sejanacFoto:Dušan Zeljković

Sorta kruške koja se odomaćila na području Bačke

Upravo zato je naš sagovornik Dušan Zeljković izabrao sortu kruške Kiferov sejanac. On istu gaji na površini od 3,5 hektara u vojvođanskom selu Gornja Rogatica koje pripada opštini Bačka Topola. Zeljković za ovu krušku ističe da je to sorta koja se odomaćila na području Bačke pa je otporna za uzgoj u organskoj proizvodnji.

„Ova sorta zahvalna je za organsku proizvodnju te ne zahteva intenzivna prskanja. Jedna je od retkih sorti kruške koja je pogodna i za Demeter sertifikaciju. Kalem se najbolje prima na podlogu divlje kruške koja ima izuzetno razvijen korenov sistem te u situacijama gde su podzemne vode dovoljno plitko ne zahteva ni sisteme zalivanja kap po kap. Mada je moguće naći je i na podlozi dunja BA 29 koja je kompatibilna sa ovom sortom kruške” objašnjava ovaj organski proizvođač.

Pored kruške gaji i trešnju sorte Sanberst

On dodaje da se sorta Kiferov sejanac pokazala kao veoma otporna na bolesti i štetočine koje pogađaju druge sorte krušaka – bakterioznu plamenjaču kao i kruškinu buvu, štetočinu stabla kruške koja isisava sok, oštećuje lišće, cvetove, plodove kruške i umanjuje rod.

Pored ove sorte kruške naš sagovornik gaji i 200 stabala trešnje sorte Sanberst takođe po principima organske proizvodnje.

Kiferov sejanacFoto:Dušan Zeljković

Na pitanje da li planira da uvrsti još neku kulturu pored navedene dve naš sagovornik odgovara da im nije u planu da uvode dodatne voćne kulture.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica