PRIRODNA ZAŠTITA BILJAKA: Čaj od kamilice SPREČAVA gljivice

PRIRODNA ZAŠTITA BILJAKA: Čaj od kamilice SPREČAVA gljivice

Nije važno da li imate sertifikovanu organsku ili običnu bio baštu. Važno je da biljke što manje prskate hemijskim sredstvima, kako biste dobili i konzumirali hranu koja vam daje zdravlje, a ne izaziva bolest. Jedna od prirodnih zaštita hrane iz bašte je i čaj od kamilice.

Čaj od kamilice štiti biljke na prirodan način - © Pixabay

Običan čaj od kamilice, koji svi imamo u kući, može napraviti veliku razliku kada su biljke jako male, a može ih zaštititi od raznih gljivičnih oboljenja u toku kasnijeg rasta. Koristiti se u povrtarstvu, ali i u voćarstvu.

Kako čaj od kamilice deluje?

Čaj od kamilice sadrži antigljivična svojstva koja ubijaju sve patogene u zemlji, što ga čini idelnim rešenjem za održavanje zdravih rasada ali i odraslih biljaka. Takođe, uspešno štiti i od raznih štetočina koje napadaju voće.

Primena čaja od kamilice za zaštitu biljaka

Ukoliko sadite biljku iz semena, važno je da sterilišete i seme i supstrat, i da su vam saksije čiste. Seme možete da sterilišete čajem od kamilice, tako što na kašiku čaja dodate litar prokuvane vode, pustite pola sata da se ohladi, procedite i to koristite za dezinfekciju semena.

Čaj od kamilice štiti biljke na prirodan način - © Pixabay

Kada ste posadili seme, da biste zaštitili mlade biljke od poleganja možete da dodate čaj od kamilice. Prvo je potrebno da se skuva slabiji čaj, odnosno da se stavi jedna vrećica čaja na dve šolje ključale vode. Ostavite da se čaj ohladi, a zatim razredite sa još vode, tako da postane bledo žućkaste boje. Ohlađen i razređen čaj sipate u flašu sa sprejem.

Neki prave razmeru jedna kesica čaja na 4 šolje vode i ostave duže da se natapa. U tom slučaju, na kraju se ne dodaje voda da bi razredili mešavinu.

Blagi rastvor čaja od kamilice se nanosi na površinu zemlje dva do tri puta nedeljno. U kasnijim fazama se nanosi na biljku, po potrebi.


Ovako pripremljen čaj će biti dobar oko nedelju dana. Nakon toga, ako vam je ostalo nešto, prospite i napravite nov rastvor.

Kamilica ne deluje samo na patogene u zemlji već i na razne štetočine. Rastvor kamilice možete koristiti i za suzbijanje šljivinog, višnjinog i jabukovog smotavca, moljaca, gusenica. Ukoliko rastvor koristite za ove potrebe preporuka je da se u rastvor doda malo sapuna kako bi se zadržao na lišću.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica