Kako napraviti tečni kompost ili „čaj od komposta“

Tečni kompost ili „čaj od komposta“ idealan je za prihranu rasada i baštenskih biljaka. Pored navedenog, suzbija određene gljivične infekcije.

Ilustracija: Prirodno đubrivo - © Pixabay

Prednost tečnog komposta

Reč je o prirodnom đubrivu koje nastaje procesom rastvaranja komposta. Kada kompost dođe u dodir sa vodom, povećava se broj dobrih bakterija i gljiva u rastvoru. Samim tim što je tečnost u pitanju, biljkama je mnogo lakše da upiju sve hranjive materije, pa tako brže i bolje napreduju.

Iskoristite jesenje čišćenje bašte i napravite kompost

Kopost - © Pixabay

Recept

Pravljenje tečnog komposta ili „čaja od komposta“ nije težak posao. Treba pratiti sledeće korake: 

  1. U veću kofu ili bure stavite kompost i sipajte vodu. Na svakih 19 litara vode dodaje se 2,3 kilograma kvalitetnog komposta.
  2. Mešajte svakodnevno minimum 5 dana.
  3. Procedite tečnost. Iz mešavine ne bi trebalo da izbijaju mehurići, niti da ima neprijatan miris. Koristite odmah.

Sve što još možda ne znate o održavanju kompostišta!

Navedeni recept je osnova, međutim, postoje i recepti koji se prave sa pumpom za vazduh i sa dodatkom šećera, bakterija i drugih suplemenata što zavisi od vaših potreba i načina proizvodnje. Za pravljenje rastvora treba koristiti „zreo“ kompost kako biste bili sigurni da se nisu razvile štetne bakterije kao što je E. Coli. 

Komentari (1)

Simo

2021-01-14 16:52:22

U tekstu mesate termine kompost i vermikompost. Smesno kakav povrsan pristup temi.