Kako napraviti tečni kompost ili „čaj od komposta“

Kako napraviti tečni kompost ili „čaj od komposta“

Tečni kompost ili „čaj od komposta“ idealan je za prihranu rasada i baštenskih biljaka. Pored navedenog, suzbija određene gljivične infekcije.

 

Ilustracija: Prirodno đubrivo - © Pixabay

Prednost tečnog komposta

Reč je o prirodnom đubrivu koje nastaje procesom rastvaranja komposta. Kada kompost dođe u dodir sa vodom, povećava se broj dobrih bakterija i gljiva u rastvoru. Samim tim što je tečnost u pitanju, biljkama je mnogo lakše da upiju sve hranjive materije, pa tako brže i bolje napreduju.

Iskoristite jesenje čišćenje bašte i napravite kompost

Kopost - © Pixabay

Recept

Pravljenje tečnog komposta ili „čaja od komposta“ nije težak posao. Treba pratiti sledeće korake:

  1. U veću kofu ili bure stavite kompost i sipajte vodu. Na svakih 19 litara vode dodaje se 2,3 kilograma kvalitetnog komposta.
  2. Mešajte svakodnevno minimum 5 dana.
  3. Procedite tečnost. Iz mešavine ne bi trebalo da izbijaju mehurići, niti da ima neprijatan miris. Koristite odmah.

Sve što još možda ne znate o održavanju kompostišta!

Navedeni recept je osnova, međutim, postoje i recepti koji se prave sa pumpom za vazduh i sa dodatkom šećera, bakterija i drugih suplemenata što zavisi od vaših potreba i načina proizvodnje. Za pravljenje rastvora treba koristiti „zreo“ kompost kako biste bili sigurni da se nisu razvile štetne bakterije kao što je E. Coli.

Pratite nas

PODELITE VEST

Tagovi

One Response

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica

Izdvajamo

Prethodna
Sledeći

Povezane vesti

Najčitanije vesti

×

Prijavite se na newsletter

Saznajte prvi sve aktuelnosti