Global Seed – najveća organska farma mlečnih krava u regionu

Global Seed – najveća organska farma mlečnih krava u regionu

Najveća organska farma mlečnih krava u našoj zemlji nalazi se u Čurugu, u opštini Žabalj, nedaleko od Novog Sada. Na njoj, u objektima koji se prostiru na čak 32 hektara, živi više od 2.000 goveda. Ovo imanje u vlasništvu je kompanije Global Seed, ali farma je samo jedan deo tog velikog i složenog sistema.

Kompanija Global Seed predstavlja najveći i jedan od najmodernijih sistema za proizvodnju organske hrane u našem regionu. Po principu od njive do trpeze, ovaj poslovni sistem je u Srbiji postavio standarde i čvrste temelje kada je reč o organskom mleku i mesu, ali i ratarskoj organskoj proizvodnji, obnovljivim izvorima energije, preradi voća i povrća, proizvodnji organskih smeša za ishranu preživara i mnogim drugim segmentima organske poljoprivrede.

Moderno i lepo uređeno imanje ove kompanije, koje se nalazi u Čurugu, na dobrom je putu da postane najveća organska farma krava u celoj Evropi. Zato smo priču o Global Seedu odlučili da počnemo upravo na ovom nesvakidašnjem mestu.

Global seed, farma krava - ©Agromedia

Doktor Radoslav Reljić, veterinar na Global Seed farmi, kaže: „Trenutno brojno stanje na ovoj farmi je 2.150 grla, među kojima je 945 muznih krava. Ovde imamo 3 rase, crni Holštajn, crveni Holštajn i Braon Svis”.

„Dnevna isporuka sa farme za Imlek, koji prerađuje naše mleko u „Bello organic“, je oko 15 do 15,5 tona, odnosno 15.500 litara mleka. To je samo isporuka, a proizvodnja je mnogo veća, zato što naša telad 90 dana svog života isključivo piju kravlje mleko“, kaže gospodin Reljić.

Global seed, farma krava - ©Agromedia

Po pravilnicima organske proizvodnje na našoj farmi se ne koriste zamene za mleko, već telad uvek pije isključivo kravlje mleko, što je još oko 1.100 do 1.200 litara mleka dnevno“, dodaje on.

U Čurugu se posebna pažnja posvećuje zdravlju, nezi i dobrobiti životinja. Govedima je dozvoljen slobodan pristup travnatim ispustima, pa mogu da borave na velikim sunčanim pašnjacima kada god to požele.


Tele na farmi Global seed - ©Agromedia 

Ipak, sudeći po ovim slikama, krave u Global seedu nemaju ništa protiv boravka u njihovim čistim, udobnim, klimatizovanim objektima, u kojima mogu da uživaju u svim blagodetima ventilatora i rasprskivača na vrelim letnjim danima. Ali, ne smemo zaboraviti ni da zdravlje, pre svega, ulazi na usta.

Zdravstveno stanje dolazi sa njive. Ako uspemo da proizvedemo kvalitetnu hranu, dobro je uskladištimo, da sačuva svoje hranljive sposobnosti, a zatim takvom hranom hranimo naša goveda, posao za veterinarsku službu na ovoj farmi je sveden na minimum.


Sa Global Seed farme Imlek svakodnevno otkupljuje 15,5 tona organskog mleka. 


U plodnoj bačkoj ravnici hrana za ova goveda proizvodi se na više od 2.500 hektara zemlje. Uz najsavremeniju mehanizaciju i agrotehniku koja je uskladu sa zakonima organske poljoprivrede, posebna se pažnja posvećuje plododredu i eko koridorima.

Osnovna hrana ovih krava je silaža, pa se zato u Global seedu godišnje napravi više od 10 hiljada tona ove poslastice za mlečne krave. Ostatak kukuruza i drugih žitarica prerađuje se u specijalizovanij farbici organske stočne hrane Opulent.

Global seed, farma krava - ©Agromedia 

Jovan Popović, direktor proizvodnje na Global Seed imanju, kaže: „Ona je koncipirana da proizvodi isključivo preživarske smeše. Specifikum je mogućnost melasiranja brašnastog dela komponente, mogućnost proizvodnje termo flekica, proizvodnja ceđenih uljarica, odnosno, proizvodnja organskog ulja i ekstruder“.

„Svi ti koncepti su sazdani u jedan dobar preživarski koncept spremanja kvalitetnih koncentrata, za ishranu u organskom sistemu držanja krava“, dodaje gospodin Popović.

Global seed, farma krava - ©Agromedia

U slučajevima kada dođe do razboljevanja goveda, stručnjaci sa farme pomažu im isključivo lekovima koji su registrovani od strane Agencije za lekove Republike Srbije. Oni se svi mogu koristiti u organskoj proizvodnji, ali ipak postoje određena ograničenja.

Nijedno grlo ne može da bude lečeno više od 3 puta, u vremenskom periodu od 12 meseci. Ako dođe do četvrtog lečenja, to znači da je već obolenje prešlo u neki hronični tok i to grlo onda bude izručeno iz organske proizvodnje.

Zdravstveno stanje goveda dolazi sa njive. Dobra hrana za stoku posao veterinara svodi na minimum. 

Isto tako, na našoj farmi se poštuje dupla karenca lekova, po pravilniku o organskoj proizvodnji. To znači da mi duplo duže izmuzamo i bacamo mleko krava koje se leče, nego što je to proizvođač leka propisao“, dodaje doktor Reljić.

Prosečno mesečno se na ovoj farmi oteli 70 do 80 teladi. Ženska telad se kasnije pripremaju za proizvodnju mleka, dok muška ulaze u sistem organskog tova junadi. Odnedavno, Global seed vrši i kućnu dostavu organskog mesa i to 4 puta mesečno. Kupci svoju narudžbinu dobijaju u aseptičnom pakovanju i to 24 časa od momenta klanja.

Global seed, muža krava - ©Agromedia

Meso je brendirano u okviru brenda BIO PANON i prodaje se u okviru jednog našeg sistema `organic home delivery`. On predstavlja distribuciju junećeg organskog mesa u klasi rezova i u klasi usitnjenog mesa.”

Zaista je nemoguće predstaviti jedan ovako veliki i kompleksan sistem u svega nekoliko minuta. Zato ćemo o Global seedu govoriti i u našim narednim emisijama.

Global seed, farma krava - ©Agromedia

Videćete kako se na ovom imanju obnavljaju izvori energije i kako upotreba bio gasa doprinosi ublažavanju pojave globalnog zagrevanja, kako se u sistemu organske proizvodnje gaje žitarice i proizvodi stočna hrana. Predstavićemo vam i druge stručnjake sa ovog imanja i otkriti njihove recepte za uspeh, ponos i vrhunske rezultate u poljoprivredi.

Do tada, ne zaboravite da je Srbija, sa svim svojim potencijalima, bogom dana za organsku proizvodnju i da nam upravo takva poljoprivreda može otvoriti mnoga vrata i raskrčiti brojne puteve, a istovremeno sačuvati bogati biodiverzitet naših prelepih krajeva i zdravlje i tradiciju našeg vrednog naroda.

Sagovonici:
dr Radoslav Reljić, veterinar na Global Seed farmi
Jovan Popović, direktor proizvodnje na Global Seed imanju

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica